logo Rijksoverheid
 Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu - Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 

Nieuwsbrief Centrale Voorziening Geluidgegevens

Jaargang 2022, Editie 1, 21 maart 2022

• E-Herkenning naar niveau 3
• Informatiemodel Geluid 1.2 beschikbaar
• In gesprek met…
• Samenwerking CVGG en Infomil
• Publicatie RIVM-rapport verkeersintensiteiten
• Mededelingen
 

E-Herkenning naar niveau 3

Als bronhouder of leverancier heeft u voor de CVGG straks eHerkenning betrouwbaarheidsniveau 3 nodig. Dit geldt zowel voor het aanleveren van bestanden voor het geluidregister, als voor END-geluidbelastingkaarten en ketenmachtiging.  Niveau 3 houdt in dat er ingelogd wordt op basis van 2-factorauthenticatie. Dit is een combinatie van iets dat de gebruiker weet (gebruikersnaam en wachtwoord) en krijgt (code via SMS of token).

Het aanvragen en inregelen van eHerkenning kost tijd. Wacht daarom niet te lang. Wilt u meer weten over eHerkenning en wat daarvoor nodig is? Kijk dan op eHerkenning.nl.

 

Informatiemodel Geluid 1.2 beschikbaar

Versie 1.2 van het Informatiemodel (IMG 1.2) is beschikbaar op de oefenomgeving. Aanleverbestanden worden vanaf nu gevalideerd op basis van deze versie. Het Informatiemodel bestaat uit zowel een applicatieschema als validatieregels. Een aantal van deze validatieregels is nog niet geïmplementeerd in de CVGG. Daarom valideren we op dit moment alleen op basis van het applicatieschema. Op deze pagina vindt u een overzicht van de wijzigingen in IMG 1.2.

Wat betekent dit voor u als proefdraaier?

  1. Het kan voorkomen dat een aanleverbestand dat eerst goed was, nu niet meer door de validatie komt. Zorg er dus voor dat het aanleverbestand voldoet aan IMgeluid 1.2.
  2. Succesvolle validatie op de oefenomgeving, betekent niet automatisch dat uw bestand straks valide is. In zo'n geval voldoet uw bestand niet aan een van de validatieregels. Deze zijn namelijk nog niet allemaal geïmplementeerd. Wilt u zeker weten of uw bestand straks voldoet? Vraag dan het CVGG-team om een aanvullende controle op het aanleverbestand te doen.  Dien hiervoor een verzoek in via cvgg@rivm.nl.
 

In gesprek met…

Achter de schermen wordt er volop gewerkt aan de CVGG. Toch is niet elke organisatie al even ver met de voorbereidingen. In deze nieuwsbrief delen we daarom ervaringen en inzichten van verschillende partijen. Deze keer zijn dat Laurence Herveille (gemeente Haarlemmermeer) en Maarten van der Niet (ministerie van I&W) over vliegtuiggeluid in de CVGG. 

 

Laurence Herveille werkt als akoestisch adviseur bij gemeente Haarlemmermeer en is lid van de klankbordgroep CVGG

 
 

Maarten van der Niet is senior beleidsmedewerker bij het ministerie van IenW, DG Luchtvaart en Maritieme Zaken (DGLM) en is lid van de klankbordgroep CVGG.

 

Jullie zijn bezig met de voorbereiding op de CVGG. Waar lopen jullie tegenaan?

Laurence: Er zijn meerdere afdelingen betrokken bij de voorbereiding. Het is een flinke opgave.  De wensen en doelen verschillen, bijvoorbeeld als het gaat om gegevens uit het verkeersmodel. Voor de BGE en geluidmonitoring zijn gedeeltelijk andere gegevens, of een ander detailniveau nodig dan voor verkeersbeleid. Ook het ICT-aspect is lastig. We willen als gemeente zelf de gegevens verzamelen en aanleveren. De CVGG betekent dat we onze software en werkprocessen moeten aanpassen.

Maarten: De eerste stappen waren lastig. Want welke gegevens over vliegtuiggeluid zijn nodig voor de Omgevingswet en welke gegevens moeten vervolgens worden aangeleverd aan het geluidregister? Vanuit het directoraat Luchtvaart en Maritieme Zaken hebben we daarover veel gesprekken gevoerd met onze collega’s van Milieu en Internationaal (DGMI). Daarna waren de volgende stappen makkelijker, omdat we wisten wat de CVGG van ons aangeleverd wilde hebben. We hebben een tool laten ontwikkelen om rekenresultaten om te zetten naar een bestand in het voorgeschreven format. Ook het aanleveren van bestanden aan de CVGG, is gelukt tijdens het proefdraaien.

Wat maakt vliegtuiggeluid zo complex en beïnvloedt dat de CVGG?

Maarten: De modellering van vliegtuiggeluid is heel anders dan bijvoorbeeld voor weg- en railverkeersgeluid. Je moet met veel meer factoren rekening houden, zoals de dienstregeling van een luchthaven, het baangebruik en vliegprocedures (en daarvan afgeleid de vlieghoogte). Ook liggen vliegroutes niet vast, zoals bij weg of spoor. De modellering kan in de nabije toekomst ook nog eens veranderen door de uitkomsten van de PAMV: de Programmatische Aanpak van het Meten van Vliegtuiggeluid. Daarbij komt dat voor sommige luchthavens nog verouderde contouren gelden of procedures lopen voor aanpassing van die contouren. Door de keuze voor alleen geluidcontouren is de CVGG niet onnodig complex geworden. 

Om welke gegevens voor vliegtuiggeluid gaat het?

Laurence: De gemeente Haarlemmermeer heeft voor het actieplan geluid de 55 dB-contour rond Schiphol nodig. En voor de ontheffingen hogere (grens)waarden voor woningbouw zijn ook contouren vanaf 50 dB nodig. Voor die ontheffing moet de geluidcumulatie bepaald worden voor een goede ruimtelijke ordening. Dat is voor vliegtuiggeluid nu extra complex omdat er nieuwe inzichten zijn over de gezondheidseffecten van vliegtuiggeluid. Daardoor is nu nog niet precies duidelijk welke contour(en) in de toekomst gebruikt moeten gaan worden. Voor ons als gemeente is belangrijk dat de geluidcontouren voor Schiphol in de CVGG komen, niet alleen de 55 dB-contour maar ook contouren vanaf 50 dB.

Maarten: We moeten onder de Omgevingswet de geluidcontouren aan de CVGG aanleveren. Welke dat precies zijn, is juridisch vastgelegd. Dat betekent echter niet dat ze daardoor eenvoudig en per direct kunnen worden aangeleverd. In het ideale geval zijn contouren gebaseerd op besluiten. De procedures voor het vaststellen van besluiten voor luchthavens duren lang. Daarom is de juridische formulering nu dat er contouren moeten zijn die in het geluidregister komen. Ook als er in juridische zin nog geen besluit ligt.  Zodra er wel sprake is van een besluit, vervangen de contouren uit dat besluit de gegevens in de CVGG. Alle contouren, te beginnen met die van Schiphol, zitten straks vanaf 48 dB Lden in de CVGG.

Heb je nog tips die je wilt delen?

Laurence: Betrek binnen je organisatie tijdig meerdere disciplines bij de voorbereiding op de CVGG, bijvoorbeeld verkeerskundige en ICT-collega’s.
Maarten: DGLM heeft een tool laten maken om op basis van de berekeningsresultaten van vliegtuiggeluid op de snijpunten van een orthogonaal gelijkmatig verdeeld raster de benodigde contouren te bepalen in stappen van 1 dB. Deze contouren worden verrijkt met administratieve gegevens en omgezet naar het format voor de CVGG. Deze tool is beschikbaar voor alle bronhouders voor vliegtuiggeluid. Zij kunnen contact opnemen met DGLM. 

 

Samenwerking CVGG en Infomil

De CVGG werkt met Infomil (straks IPLO) aan samenwerkingsafspraken. Hiermee willen we bereiken dat gebruikers gemakkelijk aan de juiste informatie kunnen komen. Een ander onderdeel van de afspraken betreft de afhandeling van vragen. Om uw vragen op het raakvlak van CVGG en wetgeving goed en op tijd te beantwoorden is samenwerking tussen de helpdesk van IPLO en CVGG nodig.

Wie doet wat?
Over het algemeen kunt u hiervan uitgaan:

  • IPLO geeft informatie over de nieuwe geluidregelgeving onder de Omgevingswet. Hiervoor kunt u terecht op de website van IPLO.
  • CVGG geeft praktische hulp en informatie over de werking van de CVGG. Hiervoor kunt u terecht bij het CVGG-projectteam via cvgg@rivm.nl
 

Publicatie RIVM-rapport verkeersintensiteiten

Op 23 februari 2022 publiceerde het RIVM het rapport met de resultaten van het onderzoek naar een landelijke dataset voor verkeersintensiteiten. Als de Omgevingswet ingaat, zijn gemeenten   verplicht om elke vijf jaar het verkeersgeluid op wegen te monitoren. Hiervoor is detailinformatie nodig over de hoeveelheid verkeer op elke weg (verkeersintensiteiten).

Vier verkeersmodellen onderzocht

Een deel van de gemeenten heeft zelf modellen om de hoeveelheid verkeer op elke weg te berekenen. Veel gemeenten hebben dat echter niet. Voor die gemeenten biedt een landelijke dataset mogelijk uitkomst. Het RIVM onderzocht hiervoor vier verkeersmodellen: het Mobiliteitsspectrum, Mobi Surround, een propagatiemodel en een test met floating car data (FCD). De conclusie: Elk van deze vier verkeersmodellen kan uitgebouwd worden tot een landelijke dataset. Het RIVM adviseert wel om de kwaliteit van de data verder te verbeteren, zodat de modellen de realiteit nog beter weergeven. Het ministerie van IenW onderzoekt de komende tijd of ze een dergelijke set inderdaad gaan aanbieden en zo ja, op welke wijze.

Lees de hele publicatie: Verkenning en advies verkeersintensiteiten voor geluidmonitoring

 

Mededelingen

Pentest CVGG

Begin januari hebben we een penetratietest (pentest) laten uitvoeren om eventuele beveiligingsrisico’s in de CVGG op te sporen. Dit heeft ons waardevolle informatie gegeven om de beveiliging van de CVGG te verbeteren. Voordat de CVGG in productie gaat, zal er opnieuw een pentest uitgevoerd worden. Deze wordt vervolgens periodiek herhaald.

Sessie I&W over aanlevertools

Het ministerie van I&W organiseerde een bijeenkomst over aanlevertools. Het doel was om de behoeften hieraan in kaart te brengen. Met deze tools kan een volledig aanleverbestand voor de CVGG gemaakt worden. Vertegenwoordigers van IPO, VNG, UvW, RWS, en een omgevingsdienst waren aanwezig. Bij alle partijen blijkt er behoefte te zijn aan een tool. Geen van de partijen denkt een bestand volledig zelf te kunnen maken. Een partij die al geluidsoftware maakt, heeft wel een groot voordeel. Uiteraard zou een dergelijke tool ook door een van de andere leveranciers ontwikkeld kunnen worden. Om een vervolgstap te bepalen zal binnenkort weer overleg plaatsvinden met de koepelorganisaties.

Uitstel Omgevingswet

De Omgevingswet wordt uitgesteld tot 1 januari 2023. Vanaf dat moment kunt u het geluidregister in de CVGG vinden. Totdat het zover is, kunt u gewoon blijven proefdraaien op de oefenomgeving van de CVGG.

European Noise Directive (END) en de CVGG

Vanaf 1 juli 2022 moeten de END-geluidbelastingkaarten aangeleverd worden aan de CVGG. Voor meer informatie en procesmatige ondersteuning op het gebied van END kunt u terecht bij InfoMil.

Nieuwe projectmanager CVGG

Het projectteam CVGG heeft per februari een nieuwe projectmanager: Marjolijn Brouwer. Meer over haar werkzaamheden leest u op de teampagina van de CVGG.

CVGG op de Geomilieu gebruikersdag

De 25e Geomilieu gebruikersdag vindt plaats op woensdag 20 april. Het komende jaar zijn er veel wijzigingen op het gebied van geluid, luchtkwaliteit en trillingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de invoering van de nieuwe Omgevingswet of het opstellen van strategische geluidkaarten. Tijdens de Gebruikersdag vertellen interne en externe deskundigen over deze ontwikkelingen. Ook de CVGG zal een onderdeel verzorgen.

Meer informatie: Geomilieu gebruikersdag 2022.
 

De CVGG is het digitale systeem waarin geluidgegevens verzameld worden. Het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen moeten verplicht geluidgegevens aanleveren.  Gebruikers kunnen deze gegevens vervolgens overzichtelijk raadplegen of afnemen. Voor meer informatie kunt u terecht op www.rivm.nl/cvgg.