Nieuwsbrief VoedingJaargang 5, Editie 3, 26 maart 2019 |
| Nieuwsbrief Voeding heeft tot doel u op de hoogte te houden van voedingsgerelateerde informatie van het RIVM. | Wat werkt dossiers: jongeren en alcohol en roken | Wat werkt bij het voorkómen van problematisch alcoholgebruik en roken bij jongeren? De nieuwe Wat werkt dossiers van het RIVM en Trimbos-instituut zetten de wetenschappelijke kennis voor u op een rij. Daarmee bent u op de hoogte van de maatregelen die bijdragen aan een gezonde omgeving, waarin jongeren bewust omgaan met alcohol en niet gaan roken. Handig voor beleidsadviseurs en gezondheidsbevorderaars, bijvoorbeeld werkzaam bij gemeente of GGD, om lokaal de afspraken uit het Preventieakkoord om te zetten in activiteiten die werken. | | | HEVnet: database voor hepatitis E-virus sequenties en metadata | Hepatitis E is een leverinfectie die veroorzaakt wordt door het hepatitis E-virus (HEV). In Europa worden mensen besmet met dit virus door het eten van besmet varkensvlees of andere varkensproducten. Recent is HEVnet opgezet. Dit is een online, afgeschermde, database waarin hepatitis E-experts uit verschillende sectoren en landen sequentie data kunnen delen en analyseren. Daarmee wordt inzicht verkregen in HEV transmissie tussen voedsel, dieren, mensen en het milieu, wat leidt tot vermindering van transmissie. | | | Groenten uit Helmondse moestuin veilig | Mensen met een moestuin in de buurt van het bedrijf Custom Powders in Helmond kunnen veilig hun zelf geteelde groenten eten. Het bedrijf heeft in het verleden GenX en PFOA houdende poeders gedroogd, waarbij deze schadelijke stoffen via de lucht in het milieu terecht zijn gekomen. De gezondheidskundige grenswaarden voor de inname van deze stoffen worden niet overschreden. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. | | | Details in voedselconsumptie-onderzoek | In de Voedselconsumptiepeiling monitort het RIVM wat Nederland eet. De gegevens zijn nodig voor het ontwikkelen en evalueren van een adequaat beleid op het gebied van gezonde en veilige voeding. Tijdens de dataverzameling wordt aan deelnemers gevraagd om de door hun geconsumeerde voedingsmiddelen gedetailleerd te beschrijven. Het verzamelen en bewerken van deze informatie kost een grote inspanning. Om de efficiëntie van de dataverzameling voor VCP2019-2021 te verbeteren is onderzocht welke karakteristieken van voedingsmiddelen weinig bijdragen aan het voorspellen van de voedingsstofinname. | | | |