logo Rijksoverheid
 Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu - Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 

Nieuwsbrief Volksgezondheid en Zorg

15 september 2022

• Bijna een kwart Nederlanders kampt met problemen aan maag, darm en/of lever
• Zorginnovatie: wat zijn succesfactoren?
• Inzicht in vaccinatiebereidheid en communicatie
• Bijna helft 9/10-jarigen haalt HPV-vaccinatie bij eerste mogelijkheid
• Overmatig alcoholgebruik uitgesplitst naar inkomensgroep
• In beeld: Leefstijl van Nederlandse volwassenen
• Agenda: workshops en webinars
 

Bijna een kwart Nederlanders kampt met problemen aan maag, darm en/of lever

Bijna 1 op de 4 Nederlanders was in 2019 bekend bij de huisarts met meer of minder ernstige maag-, darm- en/of leverproblemen. Het gaat om ruim 3,8 miljoen mensen. In 2011 ging het nog om 3,4 miljoen mensen. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting. Op de hoogte zijn van de laatste cijfers?
Lees hier het nieuwsbericht op rivm.nl
 

Zorginnovatie: wat zijn succesfactoren?

Technologische ontwikkelingen in de zorg gaan razendsnel. Welke hebben succes en welke niet? En hoe komt dat? Het RIVM maakte een checklist zorginnovaties waarin je de succesfactoren in een oogopslag ziet. De checklist bestaat uit 18 factoren, waaronder noodzaak, geschiktheid en haalbaarheid. Handig bij gesprekken, besluiten of evaluaties over implementatie van zorginnovaties. Lees ook meer over RIVM-onderzoek naar duurzame zorg en preventie.
Naar de checklist
 

Inzicht in vaccinatiebereidheid en communicatie

Het coronavirus is nog niet weg; de verwachting is dat het aantal besmettingen dit najaar weer toeneemt. Daarom kan iedereen van 12 jaar en ouder vanaf eind september een herhaalprik krijgen. Het RIVM bracht in kaart in hoeverre mensen in Nederland daarvoor openstaan. Ook leest u meer over wat u kan helpen in de communicatie rondom deze herhaalprik. Wilt u meer inzicht in hoe u de verschillende doelgroepen bereikt? 
Lees de tips op deze webpagina
 

Bijna helft 9/10-jarigen haalt HPV-vaccinatie bij eerste mogelijkheid

Dit voorjaar ontvingen ruim 800.000 tieners een uitnodiging voor een vaccinatie tegen HPV, het humaan papillomavirus. Bijna de helft van de 9/10-jarigen kwam hun eerste vaccinatie dit voorjaar halen. Vanaf eind augustus kunnen zij hun volgende of laatste HPV-vaccinatie halen. Tieners die dit voorjaar niet zijn geweest, krijgen een nieuwe kans. Jongens ontvingen dit jaar voor het eerst een uitnodiging. Meer weten?
Lees het nieuwsbericht
 

Overmatig alcoholgebruik uitgesplitst naar inkomensgroep

Voor het eerst wordt overmatig alcoholgebruik gepresenteerd naar geslacht, leeftijdsgroep en inkomensklasse. Het meest opvallende is dat bij vrouwen van 65 jaar en ouder overmatig alcoholgebruik in de hoogste inkomensklasse (10%) ruim 2 keer vaker voorkomt dan in de laagste inkomensklasse (3,9%). Deze cijfers komen van de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen GGD'en, CBS en RIVM. Meer weten? 
Bekijk de webpagina op VZinfo.nl
 

In beeld: Leefstijl van Nederlandse volwassenen

Het aantal Nederlanders met overgewicht nam de afgelopen 30 jaar flink toe. In 1990 had 1 op de 3 volwassenen matig of ernstig overgewicht. Daarna steeg het aantal tot 1 op de 2 in 2021. Deze stijging is significant voor de totale groep volwassenen en voor mannen, vrouwen en alle leeftijdsgroepen afzonderlijk. Bekijk ook hoe andere factoren (roken, overmatig alcoholgebruik, bewegen, drugsgebruik en seksueel risicogedrag) zich ontwikkelen in de tijd of de infographic Leefstijl voor een algemeen overzicht.
Bekijk de infographic leefstijl op VZinfo.nl
 

Agenda: workshops en webinars


  • 26 september 2022 - 10.00-12.00 uur - Online workshop 'Resultaten preventieakkoord laten zien' (Gezond Leven)
  • 27 september - 11.00-12.30 uur - Webinar ‘Monitoren en evalueren van de samenwerking rond Kansrijke Start’
  • 29 september 2022 - 13.00-14.15 uur - Webinar 'Betrek inwoners voor gedragen gezondheidsbeleid' (Gezond Leven)
  • 11 oktober 2022 – 11.00-12.30 uur – Webinar ‘Lerend evalueren: hoe kun je ervaringsdeskundigen inzetten om te leren’ (Kansrijke start)