Nieuwsbrief VoedingJaargang 9, Editie 3, 25 april 2023 |
| De Nieuwsbrief Voeding houdt u op de hoogte van onderzoek, publicaties en informatie van het RIVM op het gebied van voeding. | Nieuwe themapagina Voedselomgeving | Wat we eten en drinken wordt beïnvloed door onze woon- en leefomgeving, zoals de plekken waar we voedsel kunnen kopen, of de cultuur rondom voedingsgewoonten. Op de RIVM-website GIDS Gezonde Leefomgeving staat nu een nieuw thema over de Voedselomgeving. Deze themapagina is een verzamelpunt van informatie over de voedselomgeving en wat lokale beleidsmakers en GGD-en kunnen doen voor een gezonde en duurzame voedselomgeving. | | Listeria monocytogenes: de relatie tussen voedsel en ziekte | Listeriose is een ernstige ziekte die vooral ouderen, zwangeren en mensen met een zwakke gezondheid treft. Het RIVM heeft samen met Wageningen Food Safety Research (WFSR) 10 jaar aan DNA sequentie data van zowel patiënten als van voedsel en productielocaties geanalyseerd. Listeria-stammen bleken daarbij meer aan productielocaties en producenten gelinkt te zijn dan aan specifieke voedselproducten of dieren. Daarnaast kan een dergelijke bacteriestam over meerdere jaren steeds weer op de betreffende locatie worden aangetroffen en zo dus ook over lange tijd ziektegevallen veroorzaken. | | Voedingsonderzoek RIVM Wat we eten en hoe ons voedsel geproduceerd wordt is van grote invloed op de volksgezondheid en het milieu. Het RIVM geeft de feiten en cijfers van het huidige voedingspatroon in Nederland en de veiligheid, gezondheid en duurzaamheid hiervan. Ook onderzoekt en onderbouwt het RIVM maatregelen om de veiligheid, gezondheid en duurzaamheid van ons voedsel naar een hoger niveau te tillen. Wilt u meer weten? Neem dan een kijkje op onze website Voedsel en Voeding. | |