Nieuwsbrief RAC-RECJaargang 2023, Editie 03, 23 mei 2023 |
| Een betere bovenregionale samenwerking IZB | Eind 2022 discussieerden we met zeven focusgroepen over de bovenregionale samenwerking IZB. Wat kan beter en waarom is dat nodig? Donderdag 11 mei zijn de uitkomsten aan de teams Infectieziektebestrijding van de GGD gestuurd. We noemen enkele punten: - De behoefte aan een betere bovenregionale samenwerking is groot, ook tijdens crisistijd;
- Bovenregionale samenwerking helpt om efficiënt infectieziekten te bestrijden;
- Bovenregionale samenwerking bevordert het werkplezier.
- Het mag niet ten koste gaan van de IZB-capaciteit.
Zij worden als input gebruikt voor vervolgtrajecten van het CIb en GGDGHOR. Er waren vier focusgroepen die bestonden uit GGD-artsen en -verpleegkundigen, daarnaast de RAC, de LOVI en de LCI. De focusgroepen zijn georganiseerd door Frederieke Ormel, Florien van Dusseldorp, Corien Swaan (LCI) en een vertegenwoordiging van de RAC en de REC (Toos, Ariene en Jossy). | Werk aan de winkel voor IZB-epidemiologen VIP pijler 2 | Op donderdag 11 mei was de aftrap van 4 landelijke bijeenkomsten voor de nieuwe infectieziekte-epidemiologen van pijler 2 van het programma Versterking Infectieziektebestrijding en Pandemische paraatheid (VIP). Van de meeste GGD’en was ook een arts of verpleegkundige aanwezig. De dag stond in het teken van kennismaken en verbinding. Na een ludieke voorstelronde maakten we kort kennis met de verschillende structuren en rollen (en afkortingen!) binnen de IZB-wereld. Nu weet iedereen wat we bedoelen met REC, RAC, RIVM, CIb, LFI, GGD GHOR en VIP. Tijdens een heerlijke, lange lunch was er voldoende ruimte om de nieuwe collega’s te leren kennen. Daarna praatten we in groepjes verder over de rol van de IZB-epidemioloog: welke rol pakt de epidemioloog in de surveillance van (meldingsplichtige) ziekten, datakwaliteit, onderzoek, uitbraken, artikel 26-meldingen, enz. Later op de middag speelden we een ‘besmettelijk spel’, waarin de teams als detectives aan het werk gingen om een voedseluitbraak op te lossen. Aan het einde van de dag concludeerden we dat er genoeg werk te doen is voor de nieuwe epidemiologen! We sloten deze geslaagde aftrap af met een gezellige borrel. Op naar de tweede bijeenkomst op 27 juni! | | RAC-REC heidag: op weg naar een intensieve samenwerking | Dinsdag 16 mei waren de RAC en REC samen een dag op de ‘figuurlijke hei’. Na de roerige COVID-periode is het tijd om onze RAC-REC samenwerking te versterken. We hebben immers een grote gemene deler: bijdragen aan de samenwerking tussen GGD’en en het RIVM in de infectieziektebestrijding. Maar we hebben ook verschillende aandachtsgebieden waarmee we elkaar kunnen aanvullen. Je vindt de aandachtsgebieden van de RAC en REC op de praatplaten. ’s Ochtends verkenden we onder leiding van twee ervaren teamcoaches hoe we onze samenwerking kunnen intensiveren. ’s Middags leerden we elkaar beter kennen in de ‘Escape room Utrecht City’. Een topdag die concrete actiepunten voor de samenwerking tussen RAC en REC opleverde, en ook veel plezier gaf! | Er zijn ‘praatplaten’ waarop de belangrijkste taken van de RAC’ers en REC’ers staan. Ook de jaardoelen voor 2023 staan erop. De praatplaten zijn uitgedeeld op de Transmissiedag. Heb je ze gemist? Je vindt ze op de website van het RIVM: | - We hebben voor de voorjaarsronde drie projectvoorstellen ontvangen. De projecten worden nu beoordeeld. In juni wordt bekend of de projecten zijn geaccepteerd, waarna de GGD’en kunnen starten met de uitvoering van hun onderzoek.
- Uiterlijk 1 november kunnen GGD’en een nieuwe projectvoorstel indienen. Denk de komende maanden na over onderzoeks- of ontwikkelvragen die je wilt uitzoeken. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met je RAC’er of REC’er. Op de webpagina ‘Projecten regionale ondersteuning’ vind je veel voorbeelden.
| |