Nieuwsbrief VoedingJaargang 9, Editie 7, 24 oktober 2023 |
| De Nieuwsbrief Voeding houdt u op de hoogte van onderzoek, publicaties en informatie van het RIVM op het gebied van voeding. | Ieder jaar meer ziektemeldingen gerelateerd aan voedselconsumptie | Als twee of meer mensen tegelijk ziek worden na het eten van hetzelfde voedsel, wordt dat een uitbraak door een voedselgerelateerde ziekteverwekker genoemd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), samen met WFSR, en de GGD’en onderzoeken en registreren meldingen van uitbraken. Het RIVM voegt de meldingen samen en analyseert die. In 2022 zijn 1.165 uitbraken met 4.470 zieken gemeld; in 2021 waren er 838 meldingen en 3.517 zieken. Het aantal meldingen is daarmee sinds 2016 verdubbeld. Sinds 2006 zijn norovirus, Salmonella en Campylobacter de meest aangetroffen ziekteverwekkers bij voedselgerelateerde uitbraken. | | FLY-Kids: signaleren van leefstijl bij jonge kinderen | Het signaleren en bespreken van ongezond leefstijlgedrag bij jonge kinderen is belangrijk. Om de jeugdgezondheidszorg hierin te ondersteunen is het leefstijlsignaleringsinstrument ‘FLY-Kids’ ontwikkeld. Dit is gedaan door een consortium van partijen, waaronder het Erasmus MC en het RIVM. Fly-Kids bevat vragen over onder andere voeding en beweging. Uit de eerste evaluatie bleek dat FLY-Kids bruikbaar is om de leefstijl van kinderen van 1-3 jaar in kaart te brengen en te bespreken. Zorgprofessionals en ouders vinden het instrument behulpzaam en gebruiksvriendelijk. | | De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft hoge concentraties van 3-MCPD in kroepoek gemeten. 3-MCPD is een stof die kan ontstaan tijdens het bewerken van plantaardige oliën. De NVWA heeft het Front Office Voedsel- en Productveiligheid gevraagd of de consumptie van deze kroepoek tot een risico voor de gezondheid van de consument kan leiden. Als mensen alleen 3-MCPD zouden binnenkrijgen via de consumptie van kroepoek vormen de 3-MCPD gehalten geen risico voor de gezondheid. Maar, 3-MCPD komt in meerdere voedselproducten voor, zoals margarines en aardappelchips. Als ook deze blootstelling wordt meegenomen, kan een risico niet worden uitgesloten. | | EFSA en RIVM verbeteren rekenmodel mengselblootstelling | Via voedsel komen mensen in aanraking met meerdere gewasbeschermingsmiddelen tegelijkertijd. Het RIVM heeft met de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en Biometris (Wageningen Universiteit) een rekenmodel ontwikkeld om deze mengselblootstelling via voedsel te kunnen berekenen. Dit rekenmodel is opgenomen in het rekenprogramma Monte Carlo Risk Assessment (MCRA). Volgens Europese regels is het belangrijk dat de risicobeoordeling van stoffen transparant en openbaar is. In een rapport van het RIVM en EFSA wordt het rekenmodel uitgelegd en beschreven hoe het model aan deze wettelijke eisen voldoet. | | Jaarrapportage Signaleringsoverleg Voedselveiligheid | Mensen kunnen ziek worden van micro-organismen zoals bacteriën of door chemische stoffen in voedsel. Het Signaleringsoverleg Voedselveiligheid brengt nieuwe risico’s voor de voedselveiligheid zo vroeg mogelijk in beeld. Experts op het gebied van microbiologie en chemische voedselveiligheid verzamelen signalen die zij bespreken en betekenis geven. In september heeft het Signaleringsoverleg Voedselveiligheid de jaarrapportage 2022 gepubliceerd. In totaal zijn in 2022 65 signalen ingebracht en geduid. | | |