Nieuwsbrief Voeding heeft tot doel u op de hoogte te houden van voedingsgerelateerde informatie van het RIVM.
Suiker, zout en verzadigd vet in voeding in 2018
De Nederlandse overheid wil dat iedereen makkelijk voor gezonde producten kan kiezen. Daarom stimuleert de overheid dat producenten afspraken maken over de maximale hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen. Het aantal producten dat in 2018 aan deze afspraken voldeed, wisselt. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Vorig jaar is de website wateetnederland.nl gelanceerd. Er wordt continu gewerkt aan verbeteringen en aanvullingen op deze website. In het menu Achtergrond op de website staat beschreven welke wijzigingen en aanvullingen zijn gedaan. Recent zijn bijvoorbeeld gegevens over onverzadigde vetzuren gecorrigeerd.
Per- en polyfluoroalkyl verbindingen (PFAS’en) in voedselcontactmaterialen in kaart gebracht
Voedselcontactmaterialen zijn verpakkingsmaterialen voor levensmiddelen en gebruiksartikelen zoals pannen, servies en bakvormen. In deze materialen zitten per- en polyfluoroalkyl verbindingen (PFAS’en) omdat ze vet en water afstoten. Het blijkt dat sommige PFAS’en die in papier en karton zitten, in het voedsel kunnen komen. Op dit moment is er onvoldoende informatie beschikbaar om van deze PFAS’en een betrouwbare risicobeoordeling te maken. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM.
RIVM en HvA meten ecologische voetafdruk menu festivalgangers
De Hogeschool van Amsterdam gaat in samenwerking met het RIVM met innovatieve hapjes festivalgangers verleiden minder vlees te eten en zo hun ecologische voetafdruk te verkleinen. De ecologische voetafdruk van het menu van de festivalgangers wordt gemeten op basis van hun instagram posts. De voetafdruk wordt realtime zichtbaar gemaakt op een groot scherm. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van INNOFEST, hierbij worden innovaties uitgetest tijdens festivals.