Nieuwsbrief VoedingJaargang 10, Editie 3, 28 maart 2024 |
| De Nieuwsbrief Voeding houdt u op de hoogte van onderzoek, publicaties en informatie van het RIVM op het gebied van voeding. | De opvolging van suppletie-adviezen in Nederland | Om te voorkomen dat het lichaam te weinig microvoedingsstoffen via voeding binnenkrijgt, adviseert de Gezondheidsraad een aantal groepen mensen in Nederland om supplementen te nemen. Het RIVM heeft in een eerste fase van een groter onderzoek onderzocht of bekend is of deze adviezen goed opgevolgd worden. Er is weinig informatie over de opvolging van suppletie-adviezen en over de dosis die geslikt wordt van foliumzuur door zwangeren en vitamine D door andere groepen. Over andere vitaminen is geen informatie bekend. In vervolgonderzoek gaat het RIVM verkennen hoe de benodigde informatie kan worden verkregen. | | Gezonder en duurzamer eten voor hetzelfde geld | Het Nederlands voedingspatroon kan gezonder en duurzamer, zonder dat dit voor de consument meer geld hoeft te kosten. Dit geldt voor alle sociaaleconomische groepen in Nederland. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Reina Vellinga (RIVM). Al bij kleine aanpassingen eten we veel gezonder, en met minder impact op het milieu. Zo kan de uitstoot van broeikasgassen met een kwart dalen. Vellinga deed onderzoek naar hoe voedselkeuzes samenhangen met gezondheid, duurzaamheid en kosten van het voedsel. Het proefschrift draagt bij aan bewijs dat effectief overheidsbeleid kan ondersteunen om gezondere en duurzamere eetpatronen te stimuleren. | | Veganistische burgers niet per se gezond | Hoewel de beschikbaarheid en consumptie van sterk bewerkt plantaardig voedsel stappen kunnen zijn naar een duurzamer voedingspatroon, ondersteunen ze niet per se gezonde eetgewoonten. Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM WHO Collaboration Centre for Nutrition. Hierin werd de voedingswaarde van plantaardige burgers, die verkocht werden in de zogenoemde ‘out-of-home’-omgeving van 4 Europese steden, onderzocht. De burgers hadden een uiteenlopende voedingswaarde. Ze bevatten eiwitten, voedingsvezels en essentiële mineralen, maar ook hoge gehalten aan energie, zout en (verzadigd) vet. | | Plantaardige alternatieven nudges in online supermarkt | Een verschuiving van dierlijke naar plantaardige voedselconsumptie is goed voor mens en planeet. In een experiment is een combinatie van nudges getest op plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel in een bestaande online supermarkt. De nudges waren: een prominente plaatsing van plantaardige alternatieven, benadrukken van smaakeigenschappen (‘Bekijk ook deze lekkere producten’) en dynamische sociale normen (‘Steeds vaker gekozen’). De interventiegroep kocht 10% meer vlees- en zuivelalternatieven en 16% meer vleesalternatieven dan de controlegroep, maar deze verschillen waren niet statistisch significant. | | Duurzamere keuzes bij prijsverhoging van ongezond voedsel | In een virtuele supermarktsetting zorgde belasting op basis van Nutri-Score voor gezondere voedselaankopen met een lagere milieubelasting. Een belasting op suikerhoudende dranken had geen significant effect op milieu-indicatoren in dit onderzoek. Het onderzoek werd uitgevoerd door de VU in samenwerking met RIVM en is recent gepubliceerd in Public Health Nutrition. Het is belangrijk om de milieubelasting van gezondheidsbeleid te onderzoeken om te voorkomen dat dit beleid onbedoelde negatieve invloed heeft op het milieu. Bovendien kan het beleidsmakers informeren over beleid dat zowel de volksgezondheid als het milieu verbetert. | | Inzicht in chemische veiligheid van ons voedsel | Het Kwaliteitsprogramma Agrarische Producten (KAP) van het RIVM verzamelt meetgegevens van chemische stoffen in voedsel en diervoeder in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daarbij kun je denken aan meetgegevens van restanten van gewasbeschermingsmiddelen en diergeneesmiddelen en aan contaminanten zoals PFAS, acrylamide en zware metalen. Diverse partijen gebruiken deze gegevens om inzicht te verkrijgen in de risico's van deze stoffen in voedsel en diervoeder. De NVWA en Wageningen Food Safety Research (WFSR) leveren de meetgegevens uit hun monitoringsprogramma’s aan het KAP-project. Vanaf nu worden de meetgegevens gepubliceerd in Power BI. | | |