logo Rijksoverheid
 Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu - Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 

RVP Nieuws

Jaargang 16, Editie 19, 5 december 2019

Nieuwsbrief voor RVP-professionals
• Rapport ontwikkelingen Rijksvaccinatieprogramma: stabilisatie in deelname en weinig ziekte
• Richtlijn Deskundigheid RVP online
• Infanrix hexa en Nimenrix klachtenformulier gesloten: DVP betaalt entvergoeding
• Meldingen van bijwerkingen Rijksvaccinatieprogramma 2018
 

Rapport ontwikkelingen Rijksvaccinatieprogramma: stabilisatie in deelname en weinig ziekte

In de eerste zes maanden van 2019 daalde het aantal gevallen van meningokokken type W in bijna alle leeftijdsgroepen, na een aanhoudende stijging sinds 2015. Ook andere ziektes uit het Rijksvaccinatieprogramma komen in 2018 weinig voor door de hoge vaccinatiegraad in de afgelopen decennia. Dat blijkt uit het rapport ‘Het Rijksvaccinatieprogramma in Nederland: Surveillance en ontwikkelingen in 2018-2019’, dat vandaag uitkwam.

 

Richtlijn Deskundigheid RVP online

In de richtlijn Deskundigheid RVP lees je de vereisten voor de deskundigheid van medewerkers in de JGZ bij de uitvoering van het RVP. Deze richtlijn is een aanvulling op de richtlijn Uitvoering RVP die de kaders en uitvoering van het RVP behandelt. De richtlijn Deskundigheid RVP beschrijft de kwaliteitseisen die de Wet publieke gezondheid en het Besluit publieke gezondheid stellen aan de uitvoering van het Rijksvaccinatieprogramma. Hiermee kunnen JGZ-organisaties aan gemeenten laten zien wat nodig is om de kwaliteit van de uitvoering van het RVP te borgen.

 

Infanrix hexa en Nimenrix klachtenformulier gesloten: DVP betaalt entvergoeding

Vanaf 2017 ontving het RIVM klachten over lekkende Infanrix hexa vaccins. Je kon deze klachten melden  via een digitaal klachtenformulier. Alle batches waarbij lekkage kon optreden zijn gebruikt. Het klachtenformulier is daarom gesloten. Het RIVM komt de koepelorganisaties tegemoet in de gemaakte kosten en zal de entvergoeding uitbetalen voor de klachten die digitaal gemeld zijn.

Ook voor klachten over de lekkende Nimenrix vaccins werd een digitaal klachtenformulier gebruikt. Dit formulier is ook gesloten. In augustus heeft DVP een brief gestuurd aan de JGZ-managers met het advies om geen BD-naald met Smartslip Technology te gebruiken bij de Nimenrix vaccins in verband met compatibilieitsproblemen. Daarnaast zijn in RVP Nieuws nr. 06 van 16 mei 2019 aanvullende adviezen gegeven om problemen te voorkomen:

• Draai de naald op de LLA dóór tot je een weerstand voelt. Draai dan zachtjes verder. Je kunt de LLA met je hand vasthouden.
• Gebruik een naald met een doorsnede van maximaal 0,6 mm (=23 G) en ontlucht eerst het flesje. De lekkageproblemen worden mogelijk veroorzaakt door het gebruik van te dikke naalden (groter dan 0,7 mm en kleiner dan 22 G). Bij het doorprikken van de rubberen stop met een te dikke naald ontstaat een te groot gat, die bij overdruk voor lekkage kan zorgen.


Sinds deze adviezen zijn gegeven, is het aantal klachten over Nimenrix sterk afgenomen. Klachten over Nimenrix kun je vanaf vandaag melden via de reguliere meldingsroute:

• Als je een productklacht constateert, neem dan contact op met de vaccinbeheerder van jouw RIVM-DVP regiokantoor (bij voorkeur per e-mail). Noem in je melding het vaccinsoort, batchnummer, wat het defect is, CB naam/code, een contactpersoon en contactgegevens (email en telefoonnummer). Jouw klacht wordt geregistreerd en je ontvangt een registratienummer.
• Bewaar het defecte product in een koker (of envelop als je geen kokers hebt) in de koelkast met daarop het registratienummer dat je hebt ontvangen.
• Zit er een naald in de envelop? Zet dit er duidelijk op! De chauffeur van RIVM-DVP neemt het defecte product mee bij zijn/haar volgende rit.
• Als deze procedure gevolgd wordt en de klacht gegrond wordt verklaard, wordt het afgeschreven vaccin op de voorraad gecorrigeerd.


Ook voor de gemelde klachten over Nimenrix komt het RIVM de koepelorganisaties tegemoet in de gemaakte kosten en zal het RIVM de entvergoeding uitbetalen.

 

Meldingen van bijwerkingen Rijksvaccinatieprogramma 2018

Bijwerkingencentrum Lareb ontving vorig jaar 1.519 meldingen van mogelijke bijwerkingen van vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma. Na de griepvaccinaties zijn 491 meldingen ontvangen. De meldingen van beide vaccinatieprogramma’s leverden geen nieuwe of verontrustende bijwerkingen op. Meer informatie lees je op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.

Redactie:

RVP Communicatie

rvpcommunicatie@rivm.nl