In 2019 heeft de WHO beoordeeld of microplastic deeltjes in drinkwater risico’s vormen voor de volksgezondheid. 1 De WHO wil deze risicobeoordeling uitbreiden naar de risico’s van de blootstelling via andere bronnen dan drinkwater, vooral via de lucht of voeding. Flemming Cassee, hoogleraar inhalatietoxicologie en werkzaam bij het RIVM, is een van de zes auteurs. De WHO-publicatie wordt in de zomer van 2020 verwacht. Het is niet eenvoudig om de mogelijke nadelige effecten voor mens en milieu in te schatten. Er zijn namelijk weinig openbare, gepubliceerde gegevens over blootstelling en schadelijkheid van microplastics. De WHO onderzoekt daarom of kennis in het algemeen over zowel natuurlijke als bewust geproduceerde microdeeltjes te gebruiken is. Aanleiding voor het onderzoek is bezorgdheid in de samenleving over het gebruik van microplastic deeltjes in bijvoorbeeld cosmetica, en hoe ze worden gevormd. Plastic kan bijvoorbeeld tot kleinere deeltjes worden afgebroken door zonlicht en uv-stralen. Ook komen kleine plastic deeltjes door slijtage vrij uit bijvoorbeeld kleding en autobanden. Naast mogelijke gezondheidsrisico’s door een directe blootstelling, is het goed om te kijken of microplastic deeltjes als transportmiddel dienen voor schadelijke stoffen, bacteriën en virussen. 1. WHO. 2019. Microplastics in drinking-water. World Health Organization, Geneva, Switzerland. |