logo Rijksoverheid
 Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu - Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 

12 februari 2020

Nieuwsbrief voor GGD-professionals
• Richtlijnontwikkeling en -implementatie
› Algemene hygiënerichtlijn online
› Herziening richtlijnen in 2020
• Oprichting Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI)
› Richtlijnen voor de zorg voor lichamelijke en verstandelijke beperking
› Veilige vijf
• Tatoeëren en piercen
› Ontwikkelingen TAPIR
› EU-norm veilig tatoeëren
• Ship Sanitation Certificatie
› Ship Sanitation-inspecties in Nederland
• Overig
› Hennatatoeage op Zanzibar
› RIVM-pagina Hygiëne aangepast
› Introductie nieuwe medewerker
• Agenda thema- en studiedagen
› Heb je een nieuwe collega? Attendeer hem/haar op deze nieuwsbrief!

Richtlijnontwikkeling en -implementatie

Algemene hygiënerichtlijn online

Sinds begin januari 2020 staat de Algemene hygiënerichtlijn online. Bedrijven en organisaties waarvoor geen andere LCHV-richtlijn is (zoals kantoren, buurthuizen en schoolgebouwen voor voortgezet onderwijs) kunnen deze richtlijn gebruiken. Bij herzieningen van niet-zorggerelateerde LCHV-richtlijnen wordt deze richtlijn als basis gebruikt en waar nodig aangevuld met sectorspecifieke normen en adviezen.

Herziening richtlijnen in 2020

De volgende LCHV-richtlijnen zijn op dit moment in herziening:

  • Draaiboek Preventie en melding van legionellabacteriën in water
  • Hygiënerichtlijn voor dak- en thuislozencentra en sociale pensions
  • Hygiënerichtlijn voor evenementen
 

Oprichting Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI)

De opdracht om de taken van de voormalige WIP in een nieuw samenwerkingsverband voort te zetten is formeel gegeven. Dat betekent dat het RIVM de taak krijgt om veertien van deze richtlijnen te herzien in een periode van vijf jaar. Het LCHV zal de adviesfunctie verzorgen voor alle vragen over de richtlijnen van het hele Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI).

Voor deze taak zal het LCHV in het eerste halfjaar van 2020 worden uitgebreid. In eerste instantie wordt de dagelijkse advisering (helpdeskfunctie) opgestart en wordt een procedure opgesteld voor het ontwikkelen van richtlijnen voor de intramurale zorg. Een groot deel van de richtlijnen zal worden ontwikkeld in samenwerking met de andere uitvoerende partners in het samenwerkingsverband: de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en de Stichting KwaliteitsImpuls Langdurige Zorg (SKILZ). Naast de ontwikkeling van de procedure hebben netwerkvorming en het bundelen van expertise prioriteit. De eerste nieuwe richtlijn wordt eind 2020 verwacht.

Richtlijnen voor de zorg voor mensen met een lichamelijke en verstandelijke beperking

De LCI voert, met ondersteuning van het LCHV, in opdracht van VWS een verkennend onderzoek uit naar infectiepreventie in de sector lichamelijke en verstandelijke beperking in relatie tot antimicrobiële resistentie (AMR).

De uitkomst van dit onderzoek is relevant voor de richtlijn voor deze sector. Alhoewel het onderzoek nog niet is afgerond, laat het al wel enkele resultaten zien. Zo is er behoefte aan richtlijnen en blijken de LCHV-richtlijnen onvoldoende bekend en/of geïmplementeerd.

Op dit moment beheert het LCHV de richtlijn voor deze sector nog, maar deze zal in de toekomst vallen onder het Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI).

Veilige vijf

De hygiëneadviezen bestemd voor de thuiszorg, de ‘veilige vijf’, worden in toenemende mate en met tevredenheid gebruikt en geïmplementeerd door de thuiszorgorganisaties.

In de afgelopen maanden zijn tijdens bijeenkomsten en een symposium, georganiseerd door de zorgnetwerken en/of de GGD’en, de adviezen gepresenteerd aan medewerkers/organisaties van de thuiszorg. Behalve de nog geplande bijeenkomsten zal op een nog nader te bepalen datum een webinar worden georganiseerd waarbij de thuiszorgmedewerkers interactief vragen kunnen stellen over infectiepreventie in de thuiszorg.

 

Tatoeëren en piercen

tatoeëren

Ontwikkelingen TAPIR

TAPIR is bijna een jaar in gebruik. De afgelopen maanden zijn wensen ter verbetering vanuit het werkveld verzameld. Deze wensen worden geprioriteerd en beoordeeld op haalbaarheid. De verwachting is dat in maart een aangepaste versie wordt opgeleverd.

TAPIR wordt sinds april 2019 gebruikt. Veelal gebeurt dit, ondanks enkele opstartproblemen, naar tevredenheid. Vanuit het werkveld zijn wensen en opmerkingen ter verbetering van het systeem verzameld.

Belangrijke wijzigingen zijn onder andere het versturen van een e-mailbevestiging naar aanvragers van vergunningen, een betere methode om te bepalen of er al een vergunning bekend is (ook als de handelsnaam verkeerd wordt opgegeven) en een verbetering van gebruiksvriendelijkheid voor de NVWA, die nu per GGD-regio moet werken. Ook krijgt TAPIR een iets andere opmaak. Later in het jaar volgt mogelijk een tweede verbeterslag voor kleinere gebruikerswensen.

GGD-Kennisnet
Nog niet alle inspecteurs maken, via TAPIR of rechtstreeks, gebruik van GGD-Kennisnet. Hier worden belangrijke nieuwberichten en nieuwe versies van procedures en handboeken geplaatst. Recent is onder andere een nieuwe procedure voor het benaderen van verlopen vergunningen gepubliceerd. Zorg dat je je abonneert op updates via e-mail, zodat je niets mist.

EU-norm veilig tatoeëren

Vanaf 2015 is gewerkt aan de totstandkoming van een Europese norm voor veilig tatoeëren. De norm is in januari vastgesteld en wordt binnenkort gepubliceerd in het Nederlands. Wat betekent dit voor het huidige Nederlandse vergunningstelsel?

Onze Nederlandse richtlijn heeft samen met Duitse en Britse richtlijnen model gestaan voor de Europese norm. Recent is deze Europese norm vastgesteld. Zodra Nederland de norm overneemt zal dat invloed hebben op het huidige vergunningstelsel. De verwachting is dat de minister van VWS de Europese norm als nieuwe veiligheidscode zal aanwijzen. Dat betekent dat de eisen voor vergunningverlening die in de huidige Nederlandse richtlijn staan vervangen worden voor de eisen die in de Europese norm staan.

Op veel punten komen de eisen overeen met onze Nederlandse richtlijn. Toch zijn er enkele opvallende uitzonderingen, zoals de leeftijdsgrens en de opleidingseis voor de individuele tatoeëerder. In Nederland is wettelijk vastgesteld dat vanaf 16 jaar iemand zonder toestemming van ouder of voogd getatoeëerd mag worden. In de EU-norm wordt 18 jaar gehanteerd. Alleen op basis van gewijzigde wetgeving kan in Nederland de eis naar 18 jaar gaan. Zolang dat niet gerealiseerd is zal de leeftijdgrens van 16 jaar blijven gelden.

De opleidingseis gaat niet over de techniek en vaardigheden van het tatoeëren, maar over kennis op gebied van veilig werken en hygiëne. Het ministerie van VWS doet momenteel onderzoek hoe een opleiding in Nederland het beste gerealiseerd kan worden. Tot die tijd zal voor vergunningverlening niet naar de opleidingseis gekeken worden.

De verwachting is dat het vergunningstelsel voorlopig onveranderd blijft, maar dat de inspecties via een geleidelijke overgang uitgevoerd gaan worden op basis van de Europese norm, met uitzondering van bovengenoemde punten.

 

Ship Sanitation Certificatie

water

Ship Sanitation-inspecties in Nederland

Er is een hoog aantal inspecties gedaan door de Nederlandse inspecteurs. Op 31 december stond te teller op 2626. 23 daarvan betroffen een control-certificaat. Vijf inspecties werden gedaan in het kader van het European Inspection Program for Passenger Ships.

Door het LCHV werd in samenwerking met GGD Rotterdam-Rijnmond eenmaal de cursus SSC-inspecteur gegeven. Tevens werden in mei twee inspecteurs opgeleid in Griekenland voor inspecties van passagiersschepen.
 
De opleiding tot SSC-inspecteur heeft een andere opzet gekregen en wordt vanaf heden gegeven op de locatie GGD Rotterdam-Rijnmond. De opleiding bestaat uit drie aaneengesloten dagen. Op de eerste twee dagen wordt theorie behandeld en op de derde dag wordt, aan boord van een schip in de haven van Rotterdam, in de praktijk geoefend.
 
Eind januari zijn de eerste zeven cursisten op de nieuwe manier opgeleid. Een volgende cursus in het voorjaar wordt overwogen bij meer dan drie aanmeldingen. Heb je een collega die de opleiding wil volgen of wil je meer informatie? Mail dan naar info@lchv.nl.

In 2020 zullen de activiteiten zich verder specificeren op integratie met andere activiteiten bij havens en luchthavens in het kader van het Healthy Gateways-programma. In samenwerking met GGD Rotterdam-Rijnmond wordt de opleiding verder geprofessionaliseerd en ook opengesteld voor buitenlandse deelname. Communicatie en informatie-uitwisseling tussen inspecteurs wordt verder bevorderd door het in gebruik nemen van een pagina op GGD Kennisnet, zoals bij tatoeëren en piercen al het geval is.
 

Overig

Hennatatoeage op Zanzibar

Recent is een melding bij het LCHV binnengekomen van een casus met blijvend letsel na een hennatatoeage op Zanzibar. Het vermoeden is dat er sprake is geweest van een chemische verbranding met 2e graads brandwonden tot gevolg.

Blijvend letsel na hennatatoeage op Zanzibar
 
Een 15-jarig meisje heeft afgelopen zomer blijvend letsel in de vorm van littekens op haar onderarm overgehouden na het laten zetten van een hennatatoeage op Zanzibar. Gezien de littekens en het verhaal is vermoedelijk sprake geweest van een chemische verbranding met 2e graads brandwonden. Natuurlijk hebben reizigers een eigen verantwoordelijkheid, maar een zekere mate van waarschuwing voor reizigers is op zijn plaats – zeker aangezien een hennatatoeage vaak als onschuldig wordt gezien.
 

Bron: Suzanne van Leuven, huisarts in opleiding

RIVM-pagina Hygiëne aangepast

Voor iedereen die meer wil weten over hygiëne is informatie te vinden op de RIVM-pagina Hygiëne. Eind 2019 is deze pagina aangepast door het LCHV. Er is meer informatie toegevoegd over wat hygiëne is en de indeling van de pagina is overzichtelijker gemaakt. Ook is er een infographic (pdf) te vinden met de belangrijkste hygiënische maatregelen voor thuis of op de werkplek. 

Infographic Hygiëne RIVM
 

Introductie nieuwe medewerker

Sinds januari is Karlien Blijleven in dienst bij het LCHV. Zij houdt zich bezig met de dagelijkse advisering op het gebied van hygiëne en veiligheid en gaat zich specialiseren in persoonlijke beschermingsmiddelen en zoönose. Daarnaast werkt zij voor het project ‘Infectieziektebestrijding en werknemersgezondheid’, waarbij de arbo-component een grote rol speelt. Hierbij wordt onder andere gekeken naar welke groepen werknemers risico lopen op of bij infectieziektenuitbraken.

 

Agenda thema- en studiedagen

Vooraankonding: 8 oktober 2020 Legionellasymposium 
Donderdag 8 oktober organiseert het LCHV het Legionellasymposium voor GGD’en. Ook vertegenwoordigers van handhavende instanties worden voor dit symposium uitgenodigd. In de ochtend wordt voornamelijk legionellose en bronopsporing besproken en in de middag is er aandacht voor legionellapreventie. De nieuwste inzichten en ontwikkelingen worden op dit symposium gepresenteerd. Meer informatie volgt binnenkort.
 

24 maart - Transmissiedag (aanmelden)

14 mei - studiedag Ship Sanitation en Healthy Gateways  (aanmelden) 

8 oktober - Legionellasymposium

3 november - studiedag Tatoeeren en piercen

 

 

Heb je een nieuwe collega? Attendeer hem/haar op deze nieuwsbrief!

Onderaan deze nieuwsbrief kun je je aan- en afmelden of wijzigingen doorgeven. Aanmelden kan ook via https://www.rivm.nl/abonneren/lchv-nieuwsbrief.