logo Rijksoverheid
 Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu - Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 

RVP Nieuws

Jaargang 17, Editie 6, 16 maart 2020

Nieuwsbrief voor RVP-professionals

Scholen dicht, welke vaccinaties zijn nu belangrijk?

Het kabinet heeft op 15 maart 2020 extra maatregelen genomen in de bestrijding van het coronavirus. Scholen gaan dicht tot zeker begin april. Dit betekent dat de MenACWY-vaccinatie niet op scholen gegeven kan worden. We vragen de JGZ te kijken naar mogelijkheden om de vaccinatie individueel te geven.

Vorige week gaven we vaccinatie op scholen nog als alternatief voor de groepsvaccinaties voor 14-jarigen (meningokokken ACWY). Dat is nu met de sluiting van scholen in Nederland niet meer mogelijk. Individuele vaccinatie is daarom de enige manier waarop deze vaccinatie gegeven kan worden, mits er geen lange wachtrijen ontstaan.

Het is belangrijk dat de MenACWY-vaccinaties vóór 1 juli 2020 gegeven worden. Omdat meningokokken W nog steeds circuleert in Nederland is langer uitstel van vaccinatie geen optie.

Andere groepsvaccinaties, voor 9-jarigen (DTP/BMR) en 13-jarigen (HPV), worden uitgesteld tot na de zomervakantie. Met uitstel van een half jaar komt de bescherming tegen deze ziekten niet in gevaar. JGZ-organisaties die deze vaccinaties altijd al individueel geven, mogen hier uiteraard gewoon mee doorgaan.

 

Bezoek aan consultatiebureau: wanneer wel, wanneer niet?

De JGZ ontvangt momenteel veel vragen van ouders over het wel/niet bezoeken van het consultatiebureau i.v.m. het coronavirus. Ook hebben CB’s door ziekte van collega’s te maken met hoge werkdruk.

Deze vaccinaties moeten doorgaan:

- Vaccinaties voor 0- tot 2 -jarigen (opbouw basisimmuniteit)
- Vaccinaties tegen meningokokkenziekte (zie bericht hierboven)
- De 22 wekenprik tegen kinkhoest voor zwangere vrouwen

De vaccinaties voor 4-jarigen (DKTP) kunnen - indien noodzakelijk - uitgesteld worden tot uiterlijk dit najaar. Het zal uiteraard vaker dan normaal voorkomen dat vaccinaties vanwege individuele omstandigheden kortdurend (enkele dagen of weken) uitgesteld worden. Dit is geen probleem. Ook de consulten – mits ouders en/of kind niet ziek zijn – kunnen gewoon doorgaan.

In heel Nederland moeten ouders en kinderen met verkoudheidsklachten thuis blijven. Zij mogen dus ook niet naar het consultatiebureau komen. Verkoudheidsklachten zijn: neusverkoudheid (niezen of loopneus), of keelpijn of hoesten .

Vraag en antwoorden RVP en coronavirus

Vraag: Is mijn kind net na vaccinatie extra vatbaar voor het coronavirus?

Antwoord: Nee, door vaccinatie is de weerstand na de vaccinatie niet verminderd en de kans op corona dus niet vergroot.

Vraag: Mijn kind is in contact geweest met een patiƫnt met het coronavirus. Mag het nu wel gevaccineerd worden?

Antwoord: Je kind mag niet naar het consultatiebureau komen (en kan dus niet gevaccineerd worden) als er iemand in het gezin een bevestigde corona infectie heeft. Betreft het een contact met iemand buiten het gezin, dan mag je kind alleen naar het CB komen als het zelf geen klachten heeft van neusverkoudheid of keelpijn of hoesten. Bij kinderen met koorts wordt de vaccinatie uitgesteld.

Vraag: Ik heb als ouder verkoudheidsklachten. Mijn kind heeft geen klachten. Mag ik nu met mijn kind naar het consultatiebureau voor vaccinatie van mijn kind?

Antwoord: Nee, je mag niet komen. Ouders of begeleiders met verkoudheidsklachten kunnen  niet naar het CB komen met hun kind. Als het kind geen klachten heeft, mag iemand die geen klachten heeft wel komen met je kind.

Vraag: Ik ben 22 weken (of meer) zwanger. Kan ik nu de vaccinatie beter 3 weken uitstellen tot na 6 april?

Antwoord: Nee, het is belangrijk dat je de vaccinatie tegen kinkhoest komt halen. De vaccinatie moet wel uitgesteld worden als je ziek bent of verkoudheidsklachten hebt. Blijf thuis en verzet de afspraak als je klachten hebt van neusverkoudheid (niezen of loopneus), of keelpijn of hoesten. Heb je koorts? Ook dan wordt de vaccinatie uitgesteld.

Redactie:

RVP Communicatie

rvpcommunicatie@rivm.nl