logo Rijksoverheid
 Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu - Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 

RVP Nieuws

Jaargang 17, Editie 11, 30 juni 2020

Nieuwsbrief voor RVP-professionals
• Vaccinatiegraad toegenomen, voor HPV zelfs flink
• Luchtbel in vaccin Synflorix
 

Vaccinatiegraad toegenomen, voor HPV zelfs flink

 

Voor het eerst in vijf jaar is het aandeel kinderen dat de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma krijgt licht toegenomen. Dat staat in het rapport Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma Nederland 2019. Het rapport is vandaag gepubliceerd.

 

 

Landelijke vaccinatiegraad
De vaccinatiegraad is voor de meeste vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma licht toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. 92,6 procent van de kinderen heeft op 2-jarige leeftijd de DKTP-vaccinaties gehad, 93,6 procent de BMR-vaccinatie. Van de kinderen geboren in 2017 heeft 90,8 procent volledig deelgenomen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Dit betekent dat zij alle vaccinaties volgens het vaccinatieschema hebben ontvangen voor het bereiken van de 2-jarige leeftijd.

Vaccinatiegraad HPV gestegen
De landelijke vaccinatiegraad voor HPV (baarmoederhalskanker) voor meisjes geboren in 2005 is met 7,5 procent toegenomen tot 53 procent. Dat cijfer ligt nog hoger (58,5 procent) wanneer we ook de vaccinaties meenemen die na de 14e verjaardag zijn gegeven.

Meer informatie
Bekijk het nieuwsbericht en de overzichtelijke infographic op de website van het Rijksvaccinatieprogramma. Hier is ook de link naar het volledige rapport te vinden. Staatssecretaris Blokhuis van VWS stuurde ook een brief aan de Tweede Kamer.  

 

Luchtbel in vaccin Synflorix

DVP ontvangt de laatste maanden regelmatig klachten over een luchtbel in het vaccin Synflorix. De luchtbel gaat tijdens het ontluchten niet weg. Deze klacht is gemeld bij de fabrikant GSK. Zij kunnen de oorzaak niet verklaren, maar kennen het probleem.

Zie je bij het verticaal houden van de gevulde spuit een grote luchtbel? Probeer die er dan uit te halen door te ontluchten. Soms lukt dat niet helemaal. Het is niet gevaarlijk om enkele luchtbelletjes in het onderhuidse weefsel of in een spier te spuiten. Het ‘eindeloos’ tikken tegen de spuit, om ook het laatste minieme luchtbelletje te verwijderen, is niet nodig. Blijft er een aanzienlijke luchtbel zitten, maak dan een nieuw vaccin klaar.

Voorkom dat het vaccin uit de naald wordt gespoten. Gebeurt dat toch en heb je hierdoor meer dan 10% vaccinverlies, maak ook dan een nieuw vaccin klaar.

Doe het verloren gegaan vaccin in de daarvoor bestemde koker en leg het apart. Dan kan de chauffeur het mee terugnemen naar het regiokantoor.

 

Redactie:

RVP Communicatie

rvpcommunicatie@rivm.nl