logo Rijksoverheid
 Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu - Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 

RVP Nieuws

Jaargang 17, Editie 14, 14 september 2020

Nieuwsbrief voor RVP-professionals
• Totale blootstelling aan aluminium niet schadelijk voor gezondheid
• Evaluatie invoering 22 wekenprik: doe mee!
• Rijksvaccinatieprogramma: is minder vaccineren een optie?
• Promotie: kiezen voor de één na beste optie voor gezondheid
• Meldingen van bijwerkingen Rijksvaccinatieprogramma 2019
• Bijeenkomst voor stafartsen en managers JGZ op vrijdag 9 oktober GAAT NIET DOOR!
 

Totale blootstelling aan aluminium niet schadelijk voor gezondheid

 

Mensen staan via verschillende bronnen bloot aan aluminium. Voorbeelden zijn voedsel, persoonlijke verzorgingsproducten en bodem. Aluminium zit ook in sommige vaccins. De laatste jaren bestaan er zorgen in de samenleving dat het gebruik van aluminium in verzorgingsproducten een te hoge blootstelling aan aluminium kan veroorzaken. Het ministerie van VWS heeft het RIVM daarom gevraagd te bepalen aan hoeveel aluminium mensen via alle mogelijke bronnen blootstaan en wat het risico daarvan is.

 

Belangrijkste conclusie: de totale blootstelling aan aluminium ligt ruim beneden de gezondheidskundige grenswaarde. Dat is de hoeveelheid die je dagelijks kan binnenkrijgen zonder nadelige gevolgen. Lees meer in het nieuwsbericht. Op rijksvaccinatieprogramma.nl is de informatie over aluminium in vaccins uitgebreid.

 

Evaluatie invoering 22 wekenprik: doe mee!

 

Alle JGZ-organisaties hebben een uitnodiging gekregen om de invoering van de 22 wekenprik te evalueren. We krijgen graag inzicht in de dingen die goed gaan en waar de verbeterpunten liggen. Hiermee kunnen we het programma verbeteren. Daarom komen we graag in contact met de persoon van jouw organisatie die zich het meest bezig houdt met de maternale kinkhoestvaccinatie.

 

De interviews zijn in de weken 40 t/m 43 en worden telefonisch of online afgenomen. Geef je snel op bij Anne Pluijmaekers en geef daarbij aan op welke dagdelen je beschikbaar bent. Alvast bedankt voor je hulp!

 

Rijksvaccinatieprogramma: is minder vaccineren een optie?

Sinds de invoering in 1957 is het Rijksvaccinatieprogramma steeds omvangrijker en complexer geworden. Op dit moment biedt het Rijksvaccinatieprogramma bescherming tegen 12 verschillende ziekten. Desondanks zien we af en toe in Nederland nog (kleine) uitbraken van bof, mazelen, rodehond en polio, met name onder niet-gevaccineerden.

Het is onverstandig om te stoppen met het vaccineren tegen bepaalde ziekten, omdat dit altijd leidt tot een terugkeer van de betreffende ziekte zolang deze niet wereldwijd is uitgebannen. De vraag of met minder prikken toch een goede bescherming kan worden bereikt, staat in 2022 op de werkagenda van de Gezondheidsraad. Het hele artikel is onderdeel van een themanummer over vaccinaties en vind je op de website van de NTvG.

 

Promotie: kiezen voor de één na beste optie voor gezondheid

 

Waarom kiest de ene persoon de aanbevolen, gezonde optie en de ander voor de één na beste optie? Volgens onderzoeker Kim Romijnders spelen bij gezondheidsafwegingen die mensen maken vaak dezelfde factoren een rol. Zij deed onder meer onderzoek naar deze afwegingen bij kindervaccinaties. Romijnders promoveerde op 10 september aan de Universiteit Maastricht. Meer informatie over haar onderzoek lees je op de website van het RIVM.

 
 

Meldingen van bijwerkingen Rijksvaccinatieprogramma 2019

 

Bijwerkingencentrum Lareb publiceerde haar jaarlijkse rapport over bijwerkingen van het Rijksvaccinatieprogramma. Op basis van de door Lareb ontvangen meldingen in 2019 zijn er geen andere signaleringen voor bijzondere, nieuwe of verontrustende bijwerkingen gevonden in het kader van de vaccinveiligheid binnen het Rijksvaccinatieprogramma. Ben je geïnteresseerd in het volledige rapport? Je vindt het hier!

 

Bijeenkomst voor stafartsen en managers JGZ op vrijdag 9 oktober GAAT NIET DOOR!

Redactie:

RVP Communicatie

rvpcommunicatie@rivm.nl