Op de dag van registratie wordt er gekeken of er infecties aanwezig zijn of dat er nog behandeling plaats vindt van een zorginfectie. Indien er een zorginfectie aanwezig is of er nog behandeling plaats vindt, wordt er gekeken of de zorginfectie aanwezig was bij opname. Infecties die binnen 48 uur na opname ontstaan worden geregistreerd als infecties bij opname.

= Opnamedag

= Dag 1 in verpleeghuis

PPS = prevalentieonderzoek

Voorbeeld B1: Op de dag van registratie heeft de cliënt een infectie. De infectie is ontstaan binnen 48 uur na opname. Cliënt is overgeplaatst vanuit het ziekenhuis. Dit is een zorginfectie bij opname, namelijk vanuit het ziekenhuis.

Voorbeeld B2: Op de dag van registratie wordt de cliënt behandeld voor een infectie. De infectie is ontstaan in het ziekenhuis, antibiotica is voorgeschreven in het ziekenhuis. Dit is een zorginfectie bij opname, uit het ziekenhuis.

LTCF=verpleeghuis

Voorbeeld B7: Op de dag van registratie wordt de cliënt behandeld voor een infectie. Cliënt heeft de infectie gekregen bij een vorige opname in het verpleeghuis en is tussendoor opgenomen in het ziekenhuis. Dit is een zorginfectie bij opname en is afkomstig uit het eigen verpleeghuis.

Voorbeeld B8: Op de dag van registratie wordt de cliënt behandeld voor een infectie. De infectie is ontstaan in een ander verpleeghuis. Tussendoor is de cliënt opgenomen in het ziekenhuis. Dit is een zorginfectie bij opname en is afkomstig uit een ander verpleeghuis.

Voorbeeld D: Op de dag van registratie is er een zorginfectie aanwezig, deze zorginfectie is ontstaan binnen 48 uur na opname. Het is onbekend waar de cliënt vandaan komt. Dit is een zorginfectie bij opname met een onbekende start.

Voorbeeld E: Op de dag van registratie heeft de cliënt een infectie. Deze infectie is ontstaan binnen 48 uur na opname. De cliënt komt vanuit huis naar het verpleeghuis. Dit is geen zorginfectie.