Op 31 mei is het World No Tobacco Day. Op deze dag wordt wereldwijd de aandacht gevestigd op de tabaksepidemie en de vermijdbare, ernstige gevolgen van roken. Deze dag is in 1987 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in het leven geroepen. Dit jaar is het thema tabaksindustrie tactieken om een jongere generatie gebruikers aan te trekken. De afgelopen jaren zijn mensen zich meer bewust geworden van de schadelijkheid van tabaksgebruik en wordt roken minder sociaal geaccepteerd. De WHO wijst erop dat de tabaksindustrie nog steeds allerlei tactieken inzet om haar aangetaste reputatie te herstellen en een nieuwe generatie gebruikers te werven.

Ze maken bijvoorbeeld hun producten zo aantrekkelijk en verslavend mogelijk, om te zorgen dat jongeren de producten gaan uitproberen en ze blijven gebruiken. Zo zijn vloeistoffen voor e-sigaretten (e-liquids) verkrijgbaar in vele verschillende smaken, die voor jonge niet-rokers erg aantrekkelijk zijn. Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu stelde vast dat er bijna 20 duizend verschillende e-liquids door fabrikanten en importeurs zijn aangemeld voor de Nederlandse markt. Bijna twee derde van de 245 verschillende smaken is zoet.

Ook maakt de tabaksindustrie kleine ventilatiegaatjes in de filters van sigaretten,  waardoor schone lucht wordt aangezogen als een roker een trekje neemt. Hierdoor wordt de rook verdund, en daarmee ook de concentratie nicotine per trekje. Daardoor zijn deze ‘sjoemelsigaretten’ vaak milder van smaak, waardoor gebruikers denken dat het een minder schadelijk product is. In laboratorium metingen lijken deze sigaretten ook lagere hoeveelheden teer en nicotine te bevatten. Maar in het echt passen rokers hun rookgedrag aan om hun gewenste hoeveelheid nicotine binnen te krijgen en bedekken ze een deel van de gaatjes met hun vingers en mond. Hierdoor krijgen ze alsnog minstens zoveel schadelijke stoffen binnen als bij sigaretten zonder ventilatiegaatjes. 

De WHO adviseert overheden om tabaks- en aanverwante producten strenger te reguleren. Zo verbieden sommige landen e-liquids in andere smaken dan tabak. Ook pleit Staatssecretaris Blokhuis ervoor om een andere meetmethode op te nemen in de Europese wetgeving, waar de tabaksindustrie geen invloed op heeft gehad.

WHO World No Tobacco Day

 

 

Meer informatie: World No Tobacco Day