Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu doet onderzoek naar de gebruikersinstellingen van elektronische sigaretten (e-sigaretten). Daarvoor zijn we op zoek naar vrijwilligers die ervaring hebben met het gebruik van e-sigaretten.

Achtergrond van het onderzoek

Er zijn veel verschillende typen e-sigaretten. Vaak kunnen gebruikers zelf het vermogen instellen. Bij een hoog vermogen ontstaat meer damp, maar dit kan ook een verbrande bijsmaak veroorzaken, of zelfs een zogenaamde ‘dry hit’ (of ‘dry puff’).
Gebruikers geven aan dat een ‘dry hit’ heel naar smaakt. Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu wil graag weten bij welke instelling gebruikers een verbrande bijsmaak of een dry hit ervaren. Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar vrijwilligers.

Wie kan meedoen?

U kunt meedoen aan dit onderzoek wanneer u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U bent ouder dan 18 jaar
  • U gebruikt al 3 maanden of langer dagelijks nicotinehoudende e-sigaretten
  • U heeft geen negatieve gezondheidseffecten ervaren van uw e-sigaretgebruik (bijvoorbeeld allergieën of ademhalingsproblemen)
  • U bent niet zwanger en geeft geen borstvoeding ten tijde van het onderzoek
  • U heeft een goede beheersing van de Nederlandse taal 

Wat houdt meedoen in?

Als u meedoet, dan brengt u één bezoek aan het onderzoekscentrum in Wageningen. Dit bezoek vindt plaats op vrijdag 30 november en duurt van 9:00 uur tot ongeveer 16:00 uur. Tijdens dit bezoek zult u verschillende e-sigaretten gebruiken bij verschillende instellingen.  In totaal neemt u over de hele dag ongeveer 100 trekjes. De e-sigaretten worden bij het onderzoek uitgedeeld; u hoeft dus niet uw eigen e-sigaret mee te brengen.
 

Bij aanvang van uw bezoek testen we ook of u die dag een normaal reukvermogen heeft. Als uit de test blijkt dat u, bijvoorbeeld door verkoudheid, geen normaal reukvermogen heeft dan kunt u helaas niet meedoen aan het experiment. U krijgt dan een deel van de deelnemersvergoeding.

Wat is de vergoeding?

  • Een financiële vergoeding van €50 voor uw deelname aan het onderzoek.
    (als uit de reuktest blijkt dat u op de dag van het experiment geen normaal reukvermogen heeft, dan kunt u niet deelnemen aan het experiment en krijgt u een lagere vergoeding, namelijk €10)
  • Reiskostenvergoeding
  • Bij uw bezoek wordt u een lunch aangeboden in het ‘Restaurant van de Toekomst’ op de campus van Wageningen University

Meer informatie of aanmelden?

Bent u geïnteresseerd in deelname aan dit onderzoek en wilt u er meer over weten? Lees dan de informatiebrochure voor een uitgebreide omschrijving van het onderzoek.

 

Wilt u zich aanmelden voor deelname aan dit onderzoek? Stuur dan een mail naar onderzoekelektronischesigaret@rivm.nl

Vermeld in ieder geval uw naam en contactgegevens (e-mail of telefoonnummer).

Veel gestelde vragen over het e-sigaretten onderzoek naar ‘dry hits’

We hebben inmiddels een aantal aanmeldingen, vragen en suggesties mogen ontvangen. We delen graag onze antwoorden op de meest gestelde vragen en opmerkingen in deze ‘veel gestelde vragen’ lijst, zodat iedereen zo goed mogelijk geïnformeerd wordt.