Guargom is een extract van de guarplant. De gom wordt gewonnen uit de zaden van de plant en vanwege zijn bindende eigenschappen wordt de gom veel gebruikt voor commerciële doeleinden (in poedervorm).


Algemeen gebruik
Er zijn vele toepassingen voor guargom, speciaal in de voedings-, cosmetische en farmaceutische industrie, waar het wordt gebruikt als verdikkingsmiddel, emulgator, binder en stabilisator. Het wordt toegevoegd aan diverse voedingsproducten, zoals ontbijtgranen, zuivelproducten, jus, bewerkte groenten en brood en banket.

Toepassing binnen de tabaksindustrie
De tabak in de meeste sigaretten (de bruine, gesnipperde vulling) bestaat uit een mengsel van tabaksbladeren en een papierachtig product, de zogenaamde 'gereconstitueerde tabak'. Dit product wordt gemaakt van gepureerde stengels van de tabaksplant en andere tabaksplantresten. Tabaksproducenten gebruiken guargom (en afgeleiden daarvan) om de samengestelde tabak te binden en om het papier te bewerken dat om de tabak wordt gewikkeld.
 
De hoeveelheid guargom die wordt toegevoegd om de tabak te binden bedraagt tussen 0,6% en 1,8% van het totale tabaksgewicht van één sigaret.

Schadelijke gezondheidseffecten
Guargom wordt over het algemeen beschouwd als veilig voor gebruik in voedingsproducten en cosmetica. Dit betekent echter niet dat het ook automatisch veilig is om in verbrande vorm te inhaleren. Tijdens het verbranden van de sigaret produceert guargom verschillende giftige stoffen waarvan bekend is dat zij kankerverwekkend zijn (o.a. formaldehyde, benzo(a)pyreen en benzeen), of die mogelijk kankerverwekkend zijn (zoals aceetaldehyde en styreen). Deze stoffen zijn als zodanig geclassificeerd door het International Agency for Research on Cancer (een vooraanstaand instituut in kankeronderzoek).

Invloed op de rookverslaving
Verder kan het gebruik van guargom indirecte schade toebrengen vanwege de vorming van aldehyden (bijvoorbeeld aceetaldehyde) die de verslaving aan sigaretten kunnen vergroten door het versterken van de verslavende werking van nicotine. Aldehyden reageren snel en produceren andere stoffen, zoals de stof harman, die de verslaving aan sigaretten bevordert door een stemmingsverhogend effect op de hersenen.
   
Sommige stoffen die worden gevormd tijdens het verbranden van guargom hebben een specifieke geur. Eén van deze stoffen is butaandion, dat naar butterscotch smaakt. Een eveneens gevormde stof is furfural; dit heeft een zoete, houtachtige karamelsmaak. Door de rook een betere smaak te geven helpen deze stoffen om het roken van sigaretten aantrekkelijker te maken. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat meer sigaretten worden gerookt en zo ook de oorzaak zijn van een hogere mate van blootstelling aan de giftige stoffen in sigarettenrook.

© Afbeelding: Federal Office of Public Health FOPHFederal Office of Public Health, Switserland