Pruimedanten zijn gedroogde rijpe pruimen. Geconcentreerd pruimensap is het extract van gewelde pruimedanten. Omdat het een vruchtenextract is, is geconcentreerd pruimensap rijk aan suikers en daarom van nature zoet van smaak.


Algemeen gebruik
Geconcentreerd pruimensap wordt in de voedingsindustrie veel toegepast, bijvoorbeeld als zoetstof, kleurstof en/of smaakstof, als bindmiddel in granenrepen, en in cake en koekjes als 'bevochtigingsmiddel' om ze zacht te houden.

Toepassing binnen de tabaksindustrie
Geconcentreerd pruimensap wordt gebruikt (samen met andere pruimextracten) door tabaksproducenten om smaak aan de tabak toe te voegen tijdens verschillende productiestadia. Eén sigaret kan ongeveer 0,5% geconcentreerd pruimensap bevatten.

Schadelijke gezondheidseffecten
Geconcentreerd pruimensap is een vruchtenextract en wordt algemeen geschouwd als veilig voor gebruik in voedingsproducten. Dit betekent echter niet dat het ook automatisch veilig is om in verbrande vorm te inhaleren. Onderzoek moet nog aantonen welke stoffen er vrijkomen bij verbranding van geconcentreerd pruimensap. Het hoge suikergehalte doet echter veronderstellen dat dit vergelijkbaar zal zijn met de verbranding van toegevoegde suikers. Dit zou dus kunnen betekenen dat stoffen worden gevormd waarvan bekend is dat zij voor mensen kankerverwekkend zijn zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen, en stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn zoals aceetaldehyde. Deze stoffen zijn als zodanig geclassificeerd door het International Agency for Research on Cancer (een vooraanstaand instituut in kankeronderzoek). Tijdens het verbrandingsproces van dit extract worden ook andere giftige stoffen gevormd die de luchtwegen irriteren (zoals acroleïne en furfural). 
 
Invloed op de rookverslaving
De suikers vormen eveneens zuren die het moeilijker maken voor de nicotine in sigarettenrook om de hersenen te bereiken. Dit dwingt rokers om dieper te inhaleren en om meer sigaretten te roken teneinde in hun nicotinebehoefte te voorzien. Voorts kan het gebruik van geconcentreerd pruimensap indirecte schade toebrengen vanwege de vorming van aldehyden (bijvoorbeeld aceetaldehyde) die de verslaving aan sigaretten kunnen vergroten door het versterken van de verslavende werking van nicotine. Aldehyden reageren snel en produceren andere stoffen, zoals de stof harman die het verslavende effect van sigaretten verhoogt vanwege het stemmingsverhogend effect op de hersenen.

De toevoeging van geconcentreerd pruimensap maakt de rook zachter en enigszins zoet, waardoor de rook aangenamer smaakt. Het hoge suikergehalte zorgt voor een karamelsmaak die het aantrekkelijke aspect van roken verder verhoogt. De toevoeging van geconcentreerd pruimensap aan sigaretten zorgt ervoor dat de bittere smaak van de rook afdoende wordt gemaskeerd. De zoete karamelsmaak is aantrekkelijk voor jongeren, waardoor zij wellicht makkelijker beginnen met roken.

Geconcentreerd pruimensap kan ook indirecte schade toebrengen omdat de toevoeging ervan het roken aangenamer maakt. Dit moedigt de rookgewoonte aan en kan er uiteindelijk toe leiden dat rokers worden blootgesteld aan grotere hoeveelheden giftige stoffen in de sigarettenrook.

Door het aan sigaretten toevoegen van aangename smaken – zoals dat van geconcentreerd pruimensap – kan in het algemeen worden gesteld dat tabaksproducenten het makkelijker maken voor rokers om verslaafd te raken.

© Afbeelding: Federal Office of Public Health FOPHFederal Office of Public Health, Switserland