Vanille is één van de meest populaire smaken ter wereld. Vanille wordt verkregen uit de vruchten van de vanilleplant. Het hoofdbestanddeel van vanille is vanilline, de stof die verantwoordelijk is voor de zoete karakteristieke smaak en geur van vanille. Hoewel vanilline kan worden verkregen uit de vanilleplant is dit een relatief kostbaar proces. Daarom wordt voor commercieel gebruik een kunstmatige en sterker smakende vanillesmaakstof gemaakt van synthetische vanilline of chemisch gemodificeerd ethylvanilline.


Algemeen gebruik
Vanilline, als vanillesmaakstof, kent vele toepassingen binnen de voedings-, cosmetische, dranken-, farmaceutische en parfumindustrie.

Toepassing binnen de tabaksindustrie
Tabaksproducenten voegen vanilline als smaakstof toe aan sigaretten. Vanilline (of stoffen die vanilline afgeven) kan worden toegevoegd aan de tabak, het sigarettenpapier of het filter.

Eén sigaret kan ongeveer 0,5% vanilline bevatten. Vanwege de sterkere smaak kan deze hoeveelheid lager zijn wanneer ethylvanilline wordt gebruikt.

Schadelijke gezondheidseffecten
Vanilline wordt algemeen geschouwd als veilig voor gebruik in voedingsproducten. Dit betekent echter niet dat het ook automatisch veilig is om in verbrande vorm te inhaleren. Van vanilline is bekend dat er diverse stoffen vrijkomen tijdens verbranding. Onder deze stoffen vallen polycyclische aromatische koolwaterstoffen, die door het International Agency for Research on Cancer (een vooraanstaand instituut in kankeronderzoek) als kankerverwekkend zijn geclassificeerd.

Invloed op de rookverslaving
Vanilline brengt ook indirecte schade toe aangezien het de scherpe smaak van de sigarettenrook maskeert, waardoor het roken prettiger wordt. Dit moedigt de rookgewoonte aan en kan er uiteindelijk toe leiden dat rokers worden blootgesteld aan grotere hoeveelheden giftige stoffen in de sigarettenrook.

Vanilline is een populaire smaak in veel producten en tabaksproducenten maken van dit feit gebruik om zo de sigaret aantrekkelijker te maken, vooral bij jonge en beginnende rokers. Niet-rokers en anderen zouden rokers wellicht ook beter tolereren als de rook van hun sigaret een vanillearoma heeft, vanwege de bekende en minder onaangename geur van deze sigarettenrook.

Door het aan sigaretten toevoegen van aangename smaken – zoals dat van vanilline – kan in het algemeen worden gesteld dat tabaksproducenten het makkelijker maken voor rokers om verslaafd te raken.

© Afbeelding: Federal Office of Public Health FOPHFederal Office of Public Health, Switserland