Besmetting Taenia

Een grote lintworm, Taenia, kan 4 tot 10 meter lang worden! Er zijn verschillende lintwormen die als parasiet in verschillende diersoorten kunnen leven. De grote lintwormen die de mens kunnen besmetten zijn Taenia saginata (lintworm van de mens, blaasworm van het rund) en Taenia solium (lintworm van de mens, blaasworm van het varken én de mens).

Lintwormen komen eigenlijk in twee verschillende verschijningsvormen voor: één vorm is de daadwerkelijke lintworm, de andere vorm is de cysteuze, oftewel blaasachtige vorm (vandaar de benaming ‘blaasworm’, die vorm ziet er echter helemaal niet uit als een worm). De blazige vormen van de Taenia soorten heten ‘cysticercus’. De blaasworm kan, afhankelijk van de wormsoort en de gastheer, van enkele millimeters tot wel centimeters groot worden. Voor de twee verschillende vormen zijn twee verschillende gastheren nodig. Het zoogdier (incl. de mens) waarbij het lintworm stadium optreedt, heet de eindgastheer. Het zoogdier (incl. de mens) waarbij de blaasvorm optreedt wordt de tussengastheer genoemd. Mensen die een lintworm bij zich dragen hebben daar in het algemeen weinig last van, maar wanneer de mens de gastheer is voor het blazige stadium (als tussengastheer fungeert) kunnen ernstige verschijnselen optreden. 

Taenia

Van de grote lintwormen, Taenia saginata en Taenia solium, is de mens de eindgastheer. Tussengastheren zijn het rund (T. saginata) en het varken of wild zwijn (T. solium). Van de lintworm bij de mens laten proglottiden met daarin infectieuze eitjes los, die via het riool en oppervlaktewater op de weilanden terecht kunnen komen. De eitjes zijn zeer resistent en blijven lang genoeg in leven om veel later grazende koeien of wroetende varkens te kunnen besmetten. In de koe of het varken komen in de darm larven vrij die door de darmwand heen gaan, en via de bloedbaan in de spieren terecht komen, waar ze kleine (ongeveer 1 cm in doorsnee) blaasjes vormen. Deze tocht duurt ongeveer 10 weken. Wanneer de mens onvoldoende verhit vlees eet van een besmet dier (als het niet zóveel blaasjes zijn dat het in het slachthuis opgemerkt is, want dan wordt het vlees afgekeurd), komt de larve die in het blaasje zit vrij in de darmen van de mens en groeit daar uit tot een nieuwe lintworm. De periode tussen het eten van besmet vlees en het volwassen worden van de lintworm (die weer nieuwe proglottiden gaat uitscheiden) duurt ruim twee maanden.
Het gevaar voor de mens wordt vooral gevormd door T. solium. Als de mens eitjes van deze lintworm binnen krijgt (in plaats van het varken), dan kan de mens óók als tussengastheer optreden. Dan worden blaasjes gevormd in het lichaam van de mens.
Als de mens eitjes van T. saginata binnen krijgt gebeurt er niets, de mens kan voor deze worm geen tussengastheer zijn.