Feiten en fabels over teken
-
Video file high definition Publicatiedatum: 25-04-2022 MP4 | 73.43 MB
-
Filmbestand Publicatiedatum: 25-04-2022 WEBM | 73.47 MB
-
Audio description Publicatiedatum: 25-04-2022 MP3 | 3.68 MB
-
Ondertitelingstekst Publicatiedatum: 25-04-2022 VTT | 4.6 kB
-
Ondertitelingstekst Publicatiedatum: 25-04-2022 SRT | 3.68 kB
Feiten en fabels over teken
Spreker: Kees van den Wijngaard, infectieziektenonderzoeker RIVM
BEELDTREKST: Feiten en fabels over teken
VOICE-OVER: Feit of fabel: teken zijn er alleen in de zomer.
KEES VAN DE WIJNGAARD: Dat is een fabel. Teken zijn er het hele jaar door. Zodra de temperatuur boven de 7 graden Celsius komt kunnen ze je bijten. Het is wel zo dat de meeste mensen tussen maart en oktober gebeten worden, met een piek in de zomer.
VOICE-OVER: Feit of fabel: teken leven alleen in het bos.
KEES VAN DE WIJNGAARD: Dit is een fabel. Teken komen niet alleen in het bos voor, zoals hier, maar eigenlijk in elke groene omgeving in Nederland. Dat kan zelfs een park of een tuin zijn. Het is ook niet zo dat teken uit bomen vallen. Omdat ze vaak vanuit de bodemstrooisellaag maar een klein beetje omhoog klimmen tot maximaal 1,5 meter en daar zitten wachten tot er een dier of mens langskomt om te bijten. Als je in een groene omgeving bent geweest doe dan daarna dus ook altijd een tekencheck en verwijder vastgebeten teken.
VOICE-OVER: Feit of fabel: teken bijten het vaakst in je been.
KEES VAN DE WIJNGAARD: Dat is zowel een feit als een fabel. Voor volwassenen klopt het. Volwassenen worden in iets meer dan de helft van de gevallen gebeten in het been door teken. Voor kinderen klopt het niet. De worden in een derde van de gevallen gebeten in hoofd en nek. Het is wel zo dat een teek zowel bij volwassenen als bij kinderen over het hele lijf kan vastbijten. Dus controleer altijd je hele lijf. En als je een tekenbeet hebt ontdekt meld hem dan op tekenradar.nl.
VOICE-OVER: Feit of fabel: als je een teek binnen 24 uur verwijdert kun je geen ziekte van Lyme krijgen.
KEES VAN DE WIJNGAARD: Dat is een fabel. Uit onderzoek weten we dat ook als mensen melden dat de teek maar kort heeft vastgezeten ze toch ook de ziekte van Lyme kunnen krijgen. Per jaar lopen mensen in Nederland 1,5 miljoen tekenbeten op. Dat leidt in 27.000 gevallen tot de ziekte van Lyme. Gelukkig genezen de meeste mensen daarvan zonder restklachten. Helaas houden jaarlijks 1.000 tot 1.500 mensen langdurige klachten. We weten wel dat als je de teek snel verwijdert dat wel de kans op Lymeziekte verlaagt. Verwijder een teek daarom zo snel mogelijk nadat je hem ontdekt hebt.
BEELDTEKST: Meer weten? Ga naar rivm.nl/tekenbeet en tekenradar.nl