No risk no fun! Hoe borgen we de veiligheid bij modder- en obstakelruns?
Modder- en obstakel runs zijn ongekend populair. Sporten is goed voor de fysieke en mentale gezondheid, maar risico’s zijn er ook: brandwonden door een glijbaan, fracturen door een monkey bar, leptospirose door de rattenurine en zelfs een overlijden door een botsing onderaan een superglijbaan. Modder- en obstakelruns staan regelmatig in de krant. Verschillende organisaties zijn betrokken bij de veiligheid van dit soort evenementen. De organisatie van de run zelf, de OCRA (Obstacle Course Racing) (sportbond), maar bijvoorbeeld ook de gemeente die de vergunning afgeeft, de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio), de EHBO (eerste hulp bij ongelukken) op het terrein en de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) met kennis over infectieziekten en medische milieukunde. Een aantal van deze partijen gaan tijdens deze workshop met elkaar in gesprek over hun rollen en verantwoordelijkheden.
Workshopleiders: Danielle Oorsprong (infectieziektebestrijding GGD Hart voor Brabant), Laurens Severijn Hondema (medische milieukunde RIVM)
Heel Holland proeft! NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)-controle voedselveiligheid op evenementen
Het bezoeken van festivals en evenementen is in toenemende mate onderdeel van onze vrije tijdsbesteding. Tijdens zo’n bezoek willen we natuurlijk ook een hapje eten. En het liefst met een grote diversiteit. Maar het moet wel veilig zijn! Ziek worden na een dergelijk bezoek is natuurlijk niet de bedoeling. Maar aan welke regels moeten de voedselbereiders en –verkopers op evenementen en festivals voldoen? Welke gevaren liggen er op de loer? En wat is de impact van die gevaren? Tijdens deze workshop nemen we u mee in de wereld van de voedselveiligheidscontroles op evenementen en festivals. U leert de regels kennen, de gevaren en de werkwijze van een inspecteur. Ook zal onze inspecteur u kennis laten maken met verschillende praktijksituaties. Daarnaast maken we de koppeling met het werk van de GGD en de samenwerking tussen beide organisaties bij uitbraken en het voorkomen daarvan. Dus wilt u eens door de bril van een NVWA-inspecteur kijken? Kom dan naar de workshop 'Heel Holland Proeft!’
Workshopleiders: Ife Slegers-Fitz-James (NVWA) en Herbert Wisselink (NVWA)
Van lammetjesaaidagen tot vlooiencircus. Evenementen met dieren: Hoe breng ik de risico's in beeld en wat moeten we ermee?
Evenementen met dieren zijn populair, en kunnen allerlei infectieziekte-risico's opleveren. Meestal is een vergunning door de gemeente nodig, waarbij de GGD vaak wordt geraadpleegd voor advies. Omdat de evenementen erg divers zijn, en soms bijzondere risicogroepen uitnodigen, is het maken van een risico-inventarisatie en advies vaak niet eenvoudig. In deze workshop werken we een aantal real-life scenario's door, met als doel bewustwording van de risico's en risicogroepen en het verkrijgen van inzicht in een systematische aanpak, en in informatiebronnen die helpen de advisering goed uit te kunnen voeren.
Workshopleiders: Harry Roozendaal (NVWA), Martijn Stijntjes (GGD GMV (Gezondheid, Milieu en Veiligheid)), Ingrid Keur (NVWA), Tineke Kramer (UU (Universiteit Utrecht)) en Ans van Lier (GGD regio Utrecht)
Sociale media monitoring bij evenementen: veel gezegd, veelzeggend en zeggingskracht
De wereldwijde '?eToo'-beweging begon met een hashtag van één bezorgd persoon op Twitter. Daarna volgden media, publiek, maatschappelijke organisaties, werkgever/bedrijven en ook uiteindelijk ook de politiek. Met andere woorden: de kracht en de reikwijdte van sociale media zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Ter illustratie: Snapchat heeft in NL net zo veel dagelijkse gebruikers als betalende abonnees van alle serieuze Nederlandse kranten. Ook vóor, tijdens en ná publieksevenementen wordt er veel gezegd en geschreven. Maar is het ook veelzeggend? En hebben boodschappen van de overheidsinstellingen zeggingskracht om het publiek te bereiken? Er liggen volop kansen voor (preventieve) boodschappen van de overheid. Zeker als je bedenkt dat er tijdens evenementen ook bijzonder voorvallen zijn en, erger nog, soms zelfs incidenten en aanslagen? Hoe communiceer je mét zeggingskracht veelzeggend met publiek, thuisblijvers en andere actoren?
Workshopleider: John Rozema (HowAboutYou)
De bubbelbadbioscoop- inventarisatie van legionellarisico's op evenementen
Bubbelbaden waar niet de juiste preventieve maatregelen worden genomen kunnen een legionellose-uitbraak veroorzaken, zoals tijdens de Flora in Bovenkarspel (1999). GGD Amsterdam komt 2 weken voor het begin van een evenement er toevallig achter dat 21 opblaasbare bubbelbaden in een kleine evenementenhal worden gebruikt. Bezoekers kijken 11 avonden naar films vanuit of naast de bubbelbaden. Wat kan of moet de GGD doen voordat het evenement begint? En wat heeft GGD Amsterdam gedaan? Deze vragen beantwoorden we samen met de deelnemers aan de workshop. Onder meer het niet (tijdig) kunnen signaleren en inventariseren van een verhoogd risico op verspreiding van infectieziekten bij evenementlocaties met een 'parapluvergunning', en mogelijke oplossingen hiervoor, worden besproken.
Workshopleiders: Alvin Bartels (RIVM), Hella Kok (GGD Amsterdam)