Vanaf 2022 krijgen alle kinderen, meisjes én jongens, van 9 jaar een uitnodiging voor een HPVhumaan papillomavirus-vaccinatie. Deze vaccinatie beschermt tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dat is een virus dat kanker kan veroorzaken aan de baarmoederhals. Ook andere vormen van kanker kunnen worden veroorzaakt door HPV, zoals hoofd- en halskanker en kanker van de anus en schaamstreek (penis, schaamlippen, vagina). Tot en met je 26ste kan je de vaccinatie nog gratis inhalen.  Dit heeft de staatssecretaris van VWSMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten naar aanleiding van het Gezondheidsraadrapport uit juni 2019.
 

Onderzoek naar de bereidheid van HPVhumaan papillomavirus-vaccinatie 


Met een onderzoek inventariseren we hoe ouders over de vaccinatie denken en hoeveel ouders hun kinderen straks laten vaccineren. Dat is belangrijk om te kunnen inschatten wat de verwachte opkomst is en waar we ons op moeten richten. Het onderzoek loopt tot 15 december 2019.  

Bereidheid HPV content blok

Wat is HPVhumaan papillomavirus

HPV is een veelvoorkomend virus waarvan meer dan 100 types bestaan. Zogeheten hoog-risico HPV-types kunnen kanker veroorzaken. Meestal merk je helemaal niets van deze infectie. Het virus wordt vaak verspreid op jonge leeftijd door seksueel contact. Meer dan 80% van de mensen loopt vroeg of laat wel eens een HPV-infectie op. Gelukkig verdwijnen de infecties meestal vanzelf en leidt niet elke infectie tot kanker.

 

Hoe vaak komen kankers veroorzaakt door HPV voor?

HPV kan baarmoederhalskanker, vulvakanker (vrouwen), hoofd- halskanker en anuskanker (mannen en vrouwen) en peniskanker (mannen) veroorzaken. Het gaat om 800 nieuwe baarmoederhalskankers per jaar, 350 mensen met kanker aan de schaamlippen en 250 mensen met anuskanker. Aan deze kankersoorten sterven jaarlijks ongeveer 350 mensen. 

 

HPV-vaccinatie op jonge leeftijd

HPV kun je oplopen door seks, maar óók door huid-op-huidcontact in de schaamstreek. Een condoom beschermt dus niet volledig. De HPV-vaccinatie werkt het beste als meisjes en jongens het vaccin krijgen voordat ze seksueel actief worden. 

 

Toekomstige veranderingen

Momenteel worden in het Rijksvaccinatieprogramma alleen meisjes gevaccineerd tegen hoog-risico HPV. Rond 2022 krijgen  zowel meisjes als jongens een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie. 
Ook worden kinderen vanaf 2022 eerder gevaccineerd, namelijk als ze 9 jaar oud zijn. Mensen die het vaccin hebben gemist kunnen deze nog inhalen tot en met hun 26e.

 

Bescherming van het vaccin

De HPV-vaccinatie werkt goed en is veilig, zowel bij meisjes als bij jongens. Mensen die gevaccineerd zijn hebben minder kans op een langdurige HPV-infectie dan mensen die niet zijn gevaccineerd. De HPV-vaccinatie veroorzaakt geen ernstige aandoeningen. Vaccinatie van meisjes en jongens geeft ook betere groepsbescherming.

Financiering van het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Centrum Infectieziektenbestrijding (CibCentrum Infectieziektebestrijding) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in opdracht van het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWSMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ).