Hieronder vind je een selectie van vragen en antwoorden over de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker.

Wat is HPVhumaan papillomavirus?
HPV staat voor Humaan Papillomavirus. Er zijn ruim 100 verschillende varianten van dit virus. Een aantal varianten kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. De varianten HPV16 en HPV18 veroorzaken samen ongeveer 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Het HPV-virus is erg besmettelijk. Ongeveer 8 van de 10 mannen en vrouwen raakt ooit besmet met het HPV-virus. Het virus wordt overgedragen door seksueel contact. Dit hoeft niet per se vrijen te zijn, het kan ook overgedragen worden via de huid van je handen en vingers.

Wat gebeurt er als je besmet bent met HPV?
Het HPV-virus kan de cellen in je baarmoederhals besmetten. Meestal heb je geen klachten als je besmet bent. Bijna altijd kan je lichaam de HPV-infectie zelf opruimen.

Hoe kun je baarmoederhalskanker krijgen van HPV?
Soms ruimt je lichaam het HPV-virus niet op en blijft het virus langer in de cellen van de baarmoederhals aanwezig. Het virus kan zorgen voor veranderingen in deze cellen. Deze afwijkende cellen verdwijnen ook vaak vanzelf. Soms kunnen deze zich ontwikkelen tot kankercellen. Tussen het moment van besmetting en het ontstaan van baarmoederhalskanker zit meestal meer dan 15 jaar.

Kun je ook baarmoederhalskanker krijgen zonder HPV-infectie?
Nee. Baarmoederhalskanker wordt alleen veroorzaakt door een HPV-infectie. Door roken kan het virus eerder baarmoederhalskanker veroorzaken.

Hoe groot is de kans dat ik baarmoederhalskanker krijg?
Op zich is de kans op baarmoederhalskanker niet heel groot, maar het gaat wel om een ernstige ziekte. Elk jaar krijgen ongeveer 600 vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker. En 200 vrouwen overlijden per jaar aan baarmoederhalskanker.

Hoe beschermt het vaccin tegen baarmoederhalskanker?
Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het HPV-virus. Door de inenting herkent je lichaam het HPV-virus als je hiermee in aanraking komt. Je lichaam ruimt het virus dan op. Je voorkomt een HPV-infectie en hierdoor kun je geen baarmoederhalskanker krijgen. Het vaccin beschermt niet tegen alle varianten van het HPV-virus die baarmoederhalskanker veroorzaken. Met de vaccinatie ben je beter beschermd, maar het geeft geen garantie dat je geen baarmoederhalskanker krijgt.

Zitten er gevaarlijke stoffen in het vaccin?
Er zitten geen gevaarlijke stoffen in het vaccin. Voordat het op de markt gebracht wordt zijn de vaccins uitgebreid getest op hun veiligheid. Dit gebeurt volgens strenge internationale eisen. De vaccins bevatten geen insectencellen, rattengif, hormonen, erfelijk materiaal of polysorbaat 80. In de bijsluiter van het vaccin staat precies beschreven welke stoffen erin zitten.

Heeft het zin om de prik te halen als je al seks hebt gehad?
Ja. Inenting heeft vooral zin als je nog niet met het HPV-virus besmet bent. Maar als je al seks hebt gehad ben je mogelijk nog niet besmet met één of beide typen HPV-virus. Dus ook dan heeft het zin om de prik te halen.

Heeft het zin om de prik te halen als je op meisjes valt?
Ja, je kunt het virus ook krijgen als je als meisje met een ander meisje vrijt.

Ik ben van plan om te wachten met seks voor het huwelijk. Heb ik de prik dan ook nodig?
Het HPV-virus komt veel voor. Ongeveer 80% van de mensen heeft ooit een HPV-infectie gehad. Degene met wie je trouwt kan, zonder het te weten, het virus bij zich dragen. Dan kun je toch een HPV-infectie oplopen.

Kun je de inenting halen als je ongesteld bent of de pil slikt?
Ja, als je ongesteld bent kun je gewoon de prik halen. Ook als je de pil slikt kun je gewoon de inenting halen. De pil heeft geen invloed op de inenting.

Wanneer kan ik me beter niet laten inenten?
Je kunt de inenting beter uitstellen als:
- je koorts hebt (38,5 graden Celcius of meer);
- je jezelf te ziek voelt om naar buiten te gaan;
- je zwanger bent;
- je door ziekte of medicijnen een ernstige stoornis in je afweersysteem hebt.
Wil je hierover overleggen met een deskundige? Neem dan contact op met je GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst of Centrum Jeugd en Gezin (contactgegevens staan in de uitnodigingsbrief) of met je huisarts.

Is veilig vrijen nog nodig als je ingeënt bent?
Ja. Het vaccin beschermt tegen twee HPV-varianten die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Het vaccin beschermt niet tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen zoals chlamydia of hivhumaan immunodeficientievirus. Veilig vrijen blijft belangrijk.

Is een uitstrijkje nog nodig als je de HPV-inenting hebt gehad?
Ja. Het blijft belangrijk om vanaf je 30e een uitstrijkje te laten maken, ook al ben je gevaccineerd tegen HPV. De inenting beschermt namelijk niet tegen alle HPV-varianten die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. In het kader van het bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker krijg je vanaf je 30e tot je 60e elke vijf jaar een uitnodiging van je huisarts om een uitstrijkje te laten maken om te onderzoeken of je baarmoederhalskanker hebt.

Zijn er bijwerkingen?
Vaccins kunnen altijd bijwerkingen veroorzaken. Bijwerkingen worden goed in de gaten gehouden, om te zorgen voor een veilig vaccinatieprogramma. Na de inenting tegen het HPV-virus kun je pijn rond de prikplek en spierpijn in je bovenarm krijgen. Dat kan soms een week duren. Ook kun je last krijgen van pijn, jeuk een rode huid of een verdikking op de prikplek. Sommige meisjes krijgen buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts. De meeste klachten zijn mild en gaan vanzelf weg. Er zijn nooit ernstige, blijvende klachten gemeld die zijn veroorzaakt door het vaccin.

Wat is bekend over de bijwerkingen op lange termijn?
Bijna 10 jaar geleden zijn veel jonge vrouwen voor het eerst ingeënt met het HPV-vaccin. Hun gezondheid wordt al die jaren in de gaten gehouden. Zij hebben geen klachten die door het vaccin veroorzaakt zijn. Het is niet te verwachten dat op lange termijn bijwerkingen zijn van het HPV-vaccin.

Kun je door de prik overlijden of onvruchtbaar worden?
Als je op internet zoekt kom je informatie tegen van mensen die zeggen dat je door de prik kunt overlijden of onvruchtbaar kan worden. Het vaccin bevat geen stoffen die invloed hebben op je voortplantingsorganen en kunnen dus geen onvruchtbaarheid veroorzaken. Er is ook nog nooit iemand overleden aan een HPV-vaccinatie.

Kan het vaccin, net als bij het medicijn DESdiëthylstilbestrol is een kunstmatig vrouwelijk hormoon, voor gehandicapte kinderen zorgen?
Nee. DES was een medicijn om vroegtijdige bevalling te voorkomen en werd tijdens de zwangerschap gegeven. Het HPV-vaccin mag niet worden gegeven tijdens de zwangerschap. Bovendien zijn er sinds de jaren 60 (toen DES gebruikt werd) veel strengere regels voordat medicijnen en vaccins gebruikt mogen worden.

Wie houdt de bijwerkingen in de gaten?
Tot 2011 hield het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu de bijwerkingen van het Rijksvaccinatieprogramma bij. Sinds 2011 houdt het LarebNetherlands Pharmacovigilance Centre (het Nederlands bijwerkingen instituut) de bijwerkingen bij. Je kunt ook zelf bijwerkingen na vaccinaties melden bij het Lareb.

Wie krijgt een uitnodiging voor een HPV-inenting?
De minister van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport heeft de inenting tegen baarmoederhalskanker opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma voor meisjes die 1997 of in de jaren daarna geboren zijn. Dit deed hij op advies van de Gezondheidsraad. Alle meisjes krijgen een uitnodiging voor deze inenting in het jaar dat ze 13 jaar oud worden. In de uitnodiging staat precies waar je terecht kunt en wie je kunt bellen voor meer informatie. De inenting is gratis en is niet verplicht.

Ik kan de prik niet halen op de dag dat ik uitgenodigd ben. Wat nu?
Als er op je uitnodiging ook andere tijdstippen staan, kun je meestal gewoon op een andere tijdstip komen. Dat staat dan ook in je uitnodiging vermeld. Dat hoef je niet van te voren aan te geven. Heb je toch nog vragen over het tijdstip of dag dat je uitgenodigd bent om de prik te halen, dan kun je contact opnemen met de GGD of Centrum Jeugd en Gezin. De contactgegevens kun je vinden in de uitnodigingsbrief of vinden via www.ggd.nl/contact/bij-u-in-de-buurt

Zie ook:
- Meer informatie over Rijksvaccinatieprogramma  
- Advies Gezondheidsraad over invoering HPV-vaccinatie
- Nederlands bijwerkingen instituut Lareb
- Direct naar melden mogelijke bijwerking vaccinatie
- Contactgegevens GGD’en in Nederland