HPVhumaan papillomavirus staat voor Humaan Papillomavirus. Er zijn meer dan 170 verschillende varianten van dit virus. Een aantal varianten kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. De varianten HPV16 en HPV18 veroorzaken samen ongeveer 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Het HPV-virus is erg besmettelijk. Ongeveer 80% tot 90% van de mannen en vrouwen raakt ooit besmet met het HPV-virus. Het virus wordt overgedragen door seksueel contact. Dit hoeft niet per se vrijen te zijn, het kan ook overgedragen worden via de huid van je handen en vingers.

Het HPVhumaan papillomavirus-virus kan de cellen in je baarmoederhals besmetten. Meestal heb je geen klachten als je besmet bent. Bijna altijd kan je lichaam de HPV-infectie zelf opruimen.

Soms ruimt je lichaam het HPVhumaan papillomavirus-virus niet op en blijft het virus langer in de cellen van de baarmoederhals aanwezig. Het virus kan zorgen voor veranderingen in deze cellen. Deze afwijkende cellen verdwijnen ook vaak vanzelf. Soms kunnen deze zich ontwikkelen tot kankercellen. Tussen het moment van besmetting en het ontstaan van baarmoederhalskanker zit meestal meer dan 15 jaar.

Nee. Baarmoederhalskanker wordt alleen veroorzaakt door een HPVhumaan papillomavirus-infectie. Door roken kan het virus eerder baarmoederhalskanker veroorzaken.

Op zich is de kans op baarmoederhalskanker niet heel groot, maar het gaat wel om een ernstige ziekte. Volgens de meest recente cijfers krijgen jaarlijks meer dan 900 vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker. En 220 vrouwen overlijden per jaar aan baarmoederhalskanker.

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het HPVhumaan papillomavirus-virus. Door de inenting herkent je lichaam het HPV-virus als je hiermee in aanraking komt. Je lichaam ruimt het virus dan op. Je voorkomt een HPV-infectie en hierdoor kun je geen baarmoederhalskanker krijgen. Het vaccin beschermt niet tegen alle varianten van het HPV-virus die baarmoederhalskanker veroorzaken. Met de vaccinatie ben je beter beschermd, maar het geeft geen garantie dat je geen baarmoederhalskanker krijgt. Na vaccinatie hebben vrouwen 75% minder kans om baarmoederhalskanker te krijgen.

Er zitten geen gevaarlijke stoffen in het vaccin. Voordat het op de markt gebracht wordt zijn de vaccins uitgebreid getest op hun veiligheid. Dit gebeurt volgens strenge internationale eisen. De vaccins bevatten geen insectencellen, rattengif, hormonen, erfelijk materiaal of polysorbaat 80. In de bijsluiter van het vaccin staat precies beschreven welke stoffen erin zitten.

Ja. Inenting heeft vooral zin als je nog niet met het HPVhumaan papillomavirus-virus besmet bent. Maar als je al seks hebt gehad ben je mogelijk nog niet besmet met één of beide typen HPV-virus. Dus ook dan heeft het zin om de prik te halen.

Ja, je kunt het virus ook krijgen als je als meisje met een ander meisje vrijt.

Het HPVhumaan papillomavirus-virus komt veel voor. Ongeveer 80% tot 90% van de mensen heeft ooit een HPV-infectie gehad. Degene met wie je trouwt kan, zonder het te weten, het virus bij zich dragen. Dan kun je toch een HPV-infectie oplopen.

Ja, als je ongesteld bent kun je gewoon de prik halen. Ook als je de pil slikt kun je gewoon de inenting halen. De pil heeft geen invloed op de inenting.

Je kunt de inenting beter uitstellen als:
- je koorts hebt (38,5 graden Celcius of meer);
- je jezelf te ziek voelt om naar buiten te gaan;
- je zwanger bent;
- je door ziekte of medicijnen een ernstige stoornis in je afweersysteem hebt.
Wil je hierover overleggen met een deskundige? Neem dan contact op met je GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst Gemeentelijke Gezondheidsdienst , de jeugdgezondheidszorg in jouw regio (contactgegevens staan in de uitnodigingsbrief) of met je huisarts.

Ja. Het vaccin beschermt tegen twee HPVhumaan papillomavirus-varianten die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Het vaccin beschermt niet tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen zoals chlamydia of hivhumaan immunodeficientievirus humaan immunodeficientievirus . Veilig vrijen blijft belangrijk.

Ja. Het blijft belangrijk om vanaf je 30e een uitstrijkje te laten maken, ook al ben je gevaccineerd tegen HPVhumaan papillomavirus. De inenting beschermt namelijk niet tegen alle HPV-varianten die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. In het kader van het bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker krijg je vanaf je 30e tot je 60e elke vijf jaar een uitnodiging van je huisarts om een uitstrijkje te laten maken om te onderzoeken of je baarmoederhalskanker hebt.

Vaccins kunnen altijd bijwerkingen veroorzaken. Bijwerkingen worden goed in de gaten gehouden, om te zorgen voor een veilig vaccinatieprogramma. Na de inenting tegen het HPVhumaan papillomavirus-virus kun je pijn rond de prikplek en spierpijn in je bovenarm krijgen. Dat kan soms een week duren. Ook kun je last krijgen van pijn, jeuk een rode huid of een verdikking op de prikplek. Sommige meisjes krijgen buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts. De meeste klachten zijn mild en gaan vanzelf weg. Er zijn nooit ernstige, blijvende klachten gemeld die zijn veroorzaakt door het vaccin.

Ruim 10 jaar geleden zijn veel jonge vrouwen voor het eerst ingeënt met het HPVhumaan papillomavirus-vaccin. Hun gezondheid wordt al die jaren in de gaten gehouden. Zij hebben geen klachten die door het vaccin veroorzaakt zijn. Het is niet te verwachten dat op lange termijn bijwerkingen zijn van het HPV-vaccin.

Als je op internet zoekt kom je informatie tegen van mensen die zeggen dat je door de prik kunt overlijden of onvruchtbaar kan worden. Het vaccin bevat geen stoffen die invloed hebben op je voortplantingsorganen en kunnen dus geen onvruchtbaarheid veroorzaken. Er is ook nog nooit iemand overleden aan een HPVhumaan papillomavirus-vaccinatie.

Nee. DESdiëthylstilbestrol is een kunstmatig vrouwelijk hormoon was een medicijn om vroegtijdige bevalling te voorkomen en werd tijdens de zwangerschap gegeven. Het HPVhumaan papillomavirus-vaccin mag niet worden gegeven tijdens de zwangerschap. Bovendien zijn er sinds de jaren 60 (toen DES gebruikt werd) veel strengere regels voordat medicijnen en vaccins gebruikt mogen worden.

Tot 2011 hield het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  de bijwerkingen van het Rijksvaccinatieprogramma bij. Sinds 2011 houdt het LarebLandelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen  Netherlands Pharmacovigilance Centre  (het Nederlands bijwerkingen instituut) de bijwerkingen bij. Je kunt ook zelf bijwerkingen na vaccinaties melden bij het Lareb.

De inenting tegen baarmoederhalskanker is sinds 2009 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma voor meisjes die  in1997 of in de jaren daarna geboren zijn. Alle meisjes krijgen een uitnodiging voor deze inenting in het jaar dat ze 13 jaar oud worden. In de uitnodiging staat precies waar je terecht kunt en wie je kunt bellen voor meer informatie. De inenting is gratis en is niet verplicht.

Het vaccin komt in 2021 in het vaccinatiepakket voor jongens. Het vaccin beschermt hen tegen penis-, anus-, mond-, en keelkanker. Ook worden kinderen vanaf 2021 eerder gevaccineerd, namelijk als ze 9 jaar oud zijn. Mensen die het vaccin hebben gemist, krijgen nog een keer de kans om de prik in te halen wanneer ze 14 of tussen de 16 en 17 jaar oud zijn.

Als er op je uitnodiging ook andere tijdstippen staan, kun je meestal gewoon op een andere tijdstip komen. Dat hoef je niet van te voren aan te geven. Heb je toch nog vragen over het tijdstip of dag dat je uitgenodigd bent om de prik te halen, dan kun je contact opnemen met de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst of de jeugdgezondheidszorg in jouw regio. De contactgegevens kun je vinden in de uitnodigingsbrief.