RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu wil de kennis over veilig werken verder brengen en bedrijven stimuleren aandacht te blijven geven aan het voorkómen van arbeidsongevallen. De kracht zit in de samenwerking met onder meer sectororganisaties, veiligheidskundigen en arboprofessionals. Samen met hen werk RIVM aan het ontwikkelen van bruikbare praktische toepassingen.

Een van de partijen waarmee RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu intensief samenwerkt is de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK). Voor RIVM is de NVVK een ‘safety soulmate’; zo’n 3.000 veiligheidskundigen zijn lid van de NVVK. Een flinke vertegenwoordiging van de beroepsgroep die dagelijks werkt aan het verbeteren van de veiligheid op de werkvloer.

Sectororganisaties en hun uitdagingen

RIVM werkt veel samen en voor sectorganisaties. Zo werkte RIVM eerder al samen met de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie (VBZ), StigasStichting Gezondheidszorg Agrarische Sector, de Eigen Vervoer Organisatie (EVO), VeiligheidNL, 5x Beter, Verbond Papier en Karton, Stichting Samenwerken voor Veiligheid (SSVV). Welke uitdagingen zien zij bij bedrijven in hun sector als het gaat om veilig werken? En hoe kunnen de kennis en producten van RIVM bijdragen aan oplossingen en verbeteringen? Soms is een analyse van ongevallen in een sector voldoende. In andere situaties is meer nodig.

Ervaringen delen en netwerken

Het delen van ervaringen en uitdagingen is voor veel veiligheidskundigen heel waardevol. Jaarlijks organiseert RIVM twee netwerkmiddagen voor professionals op het gebied van veilig werken. Tijdens deze middagen kunnen veiligheidskundigen en arboprofessionals van allerlei sectoren en bedrijven elkaar ontmoeten. Zo laten we elkaar zien waar we aan werken en leren we van elkaar.