Voeding is een belangrijk onderdeel van onze leefstijl. Voeding zorgt – samen met roken en overgewicht – voor een groot deel van het gezondheidsverlies en de sociaaleconomische gezondheidsverschillen in Nederland. Er is dus nog veel gezondheid te winnen door een gezonder voedingspatroon en een gezonder lichaamsgewicht. Een gezonder voedingspatroon verlaagt de kans op vroegtijdig overlijden, hart- en vaatziekten en diabetes.

Bij een gezond voedingspatroon eten we niet te veel of te weinig en eten we vooral plantaardige en weinig dierlijke producten. Een gezond menu is rijk aan groente, fruit, peulvruchten, noten, vis, volkorenproducten, bevat voldoende magere melkproducten, en is arm aan rood- en bewerkt vlees, alcoholische en suikerhoudende dranken, zout en verzadigde vetzuren (Gezondheidsraad: Richtlijnen Goede Voeding 2015; Voedingscentrum: Schijf van Vijf).

Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzoekt op basis van de Voedselconsumptiepeiling (VCPVoedselconsumptiepeiling) in hoeverre mensen eten volgens de richtlijnen en voedingsnormen en welke verschillen er zijn in subgroepen in de samenleving. Ook onderzoekt het RIVM de relatie tussen voedselconsumptie en gezondheid, bijvoorbeeld met gegevens van de Doetinchem cohort studie. Daarnaast onderzoekt het RIVM de mogelijkheden om voedingsmiddelen en voedselconsumptie gezonder te maken. Dit gaat over zowel maatregelen gericht op gedrag (kennis, vaardigheden, etc.) als op de omgeving (productsamenstelling, beschikbaarheid, prijs, etc.). Het RIVM werkt daarbij op nationaal niveau en internationaal niveau. 

RIVM Centrum Gezond Leven ondersteunt professionals bij bedrijven, op scholen en in de kinderopvang bij de integrale aanpak van gezonde voeding.