Voeding is een belangrijk onderdeel van onze leefstijl. Voeding zorgt – samen met roken en overgewicht – voor een groot deel van het gezondheidsverlies en de sociaaleconomische gezondheidsverschillen in Nederland. Er is dus nog veel gezondheid te winnen door een gezonder voedingspatroon en een gezonder lichaamsgewicht. Een gezonder voedingspatroon verlaagt de kans op vroegtijdig overlijden, hart- en vaatziekten en diabetes.

Bij een gezond voedingspatroon eten we niet te veel of te weinig en eten we vooral plantaardige en weinig dierlijke producten. Een gezond menu is rijk aan groente, fruit, peulvruchten, noten, vis, volkorenproducten, bevat voldoende magere melkproducten, en is arm aan rood- en bewerkt vlees, alcoholische en suikerhoudende dranken, zout en verzadigde vetzuren (Gezondheidsraad: Richtlijnen Goede Voeding 2015; Voedingscentrum: Schijf van Vijf). Daarnaast bevat een gezonde voeding ook voldoende  en ook niet te veel voedingsstoffen.

Hoe gezond eet Nederland?

Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzoekt op basis van de Voedselconsumptiepeiling (VCPVoedselconsumptiepeiling) en voedingsstatusonderzoek in hoeverre mensen eten volgens de richtlijnen en voedingsnormen en welke verschillen er zijn in subgroepen in de samenleving. Om dit te berekenen wordt naar de gebruikelijke voeding beoordeeld. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een statistisch programma SPADE.

Effect van voeding op gezondheid?

Ook onderzoekt het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu de relatie tussen voedselconsumptie en gezondheid, bijvoorbeeld met gegevens van de Doetinchem cohort studie. Ook wordt in kaart gebracht wat de gezondheidslast is door een ongezond voedingspatroon. Daarnaast onderzoekt het RIVM de mogelijkheden om voedingsmiddelen en voedselconsumptie gezonder te maken. Dit gaat over zowel maatregelen gericht op gedrag (kennis, vaardigheden, etc.) als op de omgeving (productsamenstelling, beschikbaarheid, prijs, etc.). Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu werkt daarbij op nationaal niveau en internationaal niveau., o.a. via de WHOWorld Health Organisation.

Adviezen voor verbetering

RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Centrum Gezond Leven ondersteunt professionals bij gemeenten, op scholen en in de kinderopvang bij de integrale aanpak van gezonde voeding.  Ook worden geregeld adviezen gegeven aan de overheid over mogelijke maatregelen om de voedselomgeving en voeding in Nederland gezonder te maken. Bijvoorbeeld door het aanbod aan gezonde voedingsmiddelen aantrekkelijker te maken of om meer informatie te geven aan burgers over gezonde voeding.