In Nederland worden steeds vaker grote evenementen georganiseerd waar veel mensen samenkomen. Zij maken gebruik van dezelfde sanitaire voorzieningen en eten gerechten/snacks die vaak ter plekke bereid worden. Dat kan leiden tot gezondheidsrisico’s. Organisatoren van evenementen zijn daarom verplicht een vergunning aan te vragen bij de gemeente. De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) voert tijdens evenementen controles uit en geeft advies aan de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio)) als er gezondheidsrisico’s zijn. Deze advisering gaat  o.a. over sanitaire voorzieningen,  tijdelijke huisvesting en horeca en legionellapreventie.

content

Infectieziekten Bulletin, jaargang 29, nummer 1, januari 2018

In Nederland worden steeds vaker grote evenementen georganiseerd waar veel mensen samenkomen. Zij maken gebruik van dezelfde sanitaire voorzieningen en eten gerechten/snacks die vaak ter plekke bereid worden Dat kan leiden tot gezondheidsrisico’s. Organisatoren van evenementen zijn daarom verplicht een vergunning aan te vragen bij de gemeente. De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) voert tijdens evenementen controles uit en geeft advies aan de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio)) als er gezondheidsrisico’s zijn. Deze advisering  gaat  o.a. over sanitaire voorzieningen,  tijdelijke huisvesting en horeca en legionellapreventie.  

Het thema van de Transmissiedag Infectieziekten gaat over deze grootschalige evenementen, de bijbehorende gezondheidsrisico’s en de preventie daarvan.

Plenaire sessies

De plenaire sessies gaan over de voortschrijdende ‘ festivalisering’  van Nederland, het nut en de spin-off van syndroomsurveillance  voor grote evenementen, de uitbraak van hepatitis A  onder mannen die seks hebben met mannen gelinkt aan het Europese Pride-seizoen en de inzet van de GGD bij meerdaagse evenementen met als voorbeeld de Nijmeegse Vierdaagse. 

Masterclasses

De Transmissiedag heeft ook dit jaar een interactieve opzet. Er zijn masterclasses in de ochtend over bijvoorbeeld het zombievirusexperiment op Lowlands, massahysterie, de risico’s van tatoeëren tijdens evenementen, de samenwerkende organisaties bij het opstellen van een evenementenadvies  en het zich pijlsnel ontwikkelende veld van mass gathering medicine.  

Workshops

’s Middags zijn er workshops over onderwerpen zoals het waarborgen van de veiligheid bij modder- en obstakelruns, de controle van zelfcateraars en kraampjes door de NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), publieksactiviteiten waarbij dieren zijn betrokken, het inventariseren van de legionellarisico’s voor een meerdaags evenement en het nut van sociale-mediamonitoring tijdens een evenement.

Posters

Ook dit jaar kun je een poster indienen over infectieziekteonderzoek en innovatieve projecten binnen de openbare gezondheidszorg. Inzendingen die specifiek betrekking hebben op het themEvenementen zijn zeer welkom. Een selectie hiervan zal plenair worden gepresenteerd waarna de Jim van Steenbergen posterprijs zal worden uitgereikt. De uiterste inleverdatum voor abstracts en posters is 5 maart 2018. Je kunt je abstract en poster opladen via de volgende link: poster aanmelden.

Datum 20 maart 2018, van 9.00-16.30 uur

Locatie Regardz Meeting Center Eenhoorn, Amersfoort (tegenover het NS Nederlandse Spoorwegen (Nederlandse Spoorwegen)-station Amersfoort)

Doelgroep GGD-artsen en -verpleegkundigen, medisch microbiologen, deskundigen infectiepreventie en andere professionals werkzaam in de infectieziektebestrijding

Kosten € 100

Aanmelding via de website

Accreditatie Accreditatie wordt aangevraagd bij NVMM Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie), AbSG Accreditatie Bureau Sociale Geneeskunde (Accreditatie Bureau Sociale Geneeskunde), VHIG Vereniging voor Hygiëne & Infectiepreventie in de Gezondheidszorg (Vereniging voor Hygiëne & Infectiepreventie in de Gezondheidszorg) en V&VN Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland)

Contact Klazien Groeneveld en Tanja BuisEvenementenbureau RIVM, telefoon: 030 - 274 3532 /030-274 4189, e-mail: transmissiedag@rivm.nl