Teken-overdraagbare ziekteverwekkers

Wilde knaagdieren kunnen verschillende ziekteverwekkers bij zich dragen die door teken overgedragen kunnen worden naar andere dieren, maar ook naar de mens. Dit gebeurt als de teek zich eerst voedt bij een besmet knaagdier, en vervolgens bij de mens.

Eén van de bekendste teken-overdraagbare ziekteverwekkers in Nederland is de ziekte van Lyme. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia, waarvan verschillende soorten bekend zijn. Borrelia burgdorferi is de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Ongeveer 20% van de teken draagt Borrelia burgdorferi bij zich. Wanneer de mens besmet wordt, kan een ringvormige huidafwijking ontstaan. De ziekte van Lyme kan zich ook ontwikkelen tot een chronisch ziektebeeld met gewrichts-, hart- en huidklachten.

Daarnaast kunnen teken drager zijn van de bacterie Anaplasma phagocytophilum die bij mensen Humane Granulocytaire Anaplasmose (HGAhumane granulocytaire anaplasmose) kan veroorzaken. Deze ziekte gaat meestal gepaard met griepachtige verschijnselen. In Nederland is A. phagocytophilum bij teken aangetroffen, maar zijn er nog weinig humane gevallen bekend. 

Een andere ziekteverwekker die door teken overgedragen kan worden is het Tick-borne encephalitis virus (TBEVtick-borne encephalitis virus). Dit virus kan voorkomen bij zowel kleine als grote wilde zoogdieren zoals wilde knaagdieren (muizen, eekhoorn), reeën en schapen. Door een beet van een besmette teek of via het drinken van rauwe melk van besmette dieren, kan het virus overgaan op de mens. Hoewel teken-encefalitis vaak zonder ziekteverschijnselen verloopt, kan het virus ook het centrale zenuwstelsel aantasten en een ontsteking aan hersenvliezen of hersenen veroorzaken. TBEV komt vooral voor in Centraal Europa. In 2016 is TBEV ook in Nederland gevonden, op de Sallandse Heuvelrug en de Utrechtse Heuvelrug.