U bevindt zich op: Home Normen Consumenten

Consumenten

Gewijzigd op:07-11-2017

Normen voor de consument geven de risicogrenzen aan voor stoffen in consumentenproducten. Het zijn normen voor de maximale hoeveelheid van een stof die iemand mag binnenkrijgen. Daarnaast zijn er productnormen voor restgehalten van gewasbeschermingsmiddelen, biociden en diergeneesmiddelen in voedingsmiddelen.

Welke normen?

Lees meer en vind de getalswaarden voor deze normen via de subpagina's:

  • ADI – Acceptable Daily Intake
  • AEL – Acceptable Exposure Level
  • ARfD - Acute Reference Dose
  • TDI – Tolerable Daily Intake
  • MRL – Maximum Residue Limit

De MRL is een productnorm die wordt vastgesteld per werkzame stof-levensmiddel combinatie (mg of µg stof per kg levensmiddel).
De overige normen zijn gezondheidskundige grenswaarden. Het zijn de maximale hoeveelheden van stoffen die een mens kan binnenkrijgen zonder risico’s voor de gezondheid (mg of µg stof per kg lichaamsgewicht).

Normen voor stoffen in drinkwater vindt u in Bijlage A, Tabellen II en III van het Drinkwaterbesluit.
Er zijn ook normen voor blootstelling van de mens via het milieu.

Risicobeoordeling

Resten (residuen) van bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen, biociden of diergeneesmiddelen kunnen terechtkomen in levensmiddelen en drinkwater. Deze residuen kunnen we dagelijks binnenkrijgen, gedurende ons hele leven. Te hoge restgehalten kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Om de risico’s in te kunnen schatten, wordt een risicobeoordeling gemaakt. Daarbij worden productnormen en gezondheidskundige grenswaarden gebruikt, en modellen die berekenen:

  • Wat krijgt iemand levenslang, dagelijks binnen?
  • Levert dat gezondheidsrisico’s op?

Lees meer over modellen voor risicobeoordeling.

RIVM over consumentenblootstelling.

Service

Waarmerk drempelvrij.nl Webrichtlijnen; klik voor een reactie.