Prof. dr. E.A.M. (Lieke) Sanders

Prof. dr. Lieke Sanders (1959) is Chief Science Officer Host Response bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Daarnaast is zij kinderarts en hoogleraar Pediatrische Immunologie en Infectieziekten aan het Wilhelmina Kinderziekenhuis/Universitair Medisch Centrum Utrecht.

"Veilig vaccineren in een doelmatig programma voor alle leeftijden is van groot publiek belang. En ook voor de individuele gezondheid. Miljoenen mensen hebben hun gezondheid mede aan vaccinaties te danken."

foto van Lieke Sanders


Lieke Sanders studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Vanaf 1989 werkte zij als kinderarts bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht en specialiseerde zich in recidiverende infecties en afweerstoornissen. In 1994 promoveerde zij op dit onderwerp. In 2003 is ze benoemd tot hoogleraar en werd zij hoofd van de afdeling immunologie en infectieziekten. Vanaf 2009 was ze manager Onderzoek en Onderwijs bij het WKZ.

Haar onderzoek heeft zich veelal gericht op stoornissen in de afweer  en preventie van infecties bij kinderen. Vaccinaties zijn  een centraal thema en Lieke Sanders heeft veel grote studies op dit gebied uitgevoerd. Ook het effect van leefstijl en omgeving op de ontwikkeling van het microbioom van de luchtwegen van het jonge kind en de vatbaarheid voor luchtweginfecties zijn belangrijke onderwerpen van studies. Lieke Sanders heeft meer dan 25 promovendi begeleid en publiceerde ruim 220 publicaties, op het gebied van vaccinaties, afweer luchtweginfecties en ontwikkeling van het respiratoire microbioom. Ze werkte mee aan diverse leerboeken en richtlijnen over deze onderwerpen.

Als Chief Science Officer (CSO) Host Response wil Lieke Sanders verbindingen leggen tussen de verschillende onderzoeksvelden van het RIVM. Zij ziet veel kansen voor nieuwe samenwerkingen binnen en buiten en RIVM en vindt juist multidisciplinair onderzoek belangrijk. Ze vindt dat het RIVM een grote verantwoordelijkheid heeft voor de publieke gezondheid in Nederland.

Naast haar baan als CSO bij het RIVM werkt Lieke Sanders een dag per week bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis/UMC Utrecht als hoogleraar en kinderarts immunologie en infectieziekten.
 

Expertise

  • Preventie en Vaccinatie (luchtweginfecties, invasieve bacteriële infecties)
  • Afweerstoornissen bij kinderen
  • Ontwikkeling van het microbioom van de luchtwegen
  • Rijping en veroudering van de afweer

Contact

Home / Over RIVM / Kennis en kunde / Experts en expertise / Prof. dr. E.A.M. (Lieke) Sanders

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu