1990 - Landelijke invoering

In 1990 start de landelijke invoering van het bevolkingsonderzoek borstkanker. Eind 1997 is de implementatie voltooid en heeft iedere vrouw van 50 tot en met 70 jaar minstens eenmaal een uitnodiging ontvangen.
Ria Lubbers geeft het startsein
Op 17 mei 1990 geeft Ria Lubbers als echtgenoot van de premier het startsein voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dat doet ze door in Alkmaar een screening te laten afnemen.

Coördinatie en uitvoering
De coördinatie van het bevolkingsonderzoek is in handen van de Ziekenfondsraad (later CVZ en tegenwoordig Zorginstituut Nederland). De uitvoering wordt verzorgd door de IKC's (integrale kankercentra).

Nog volop onderzoek
Ondertussen wordt nog volop onderzoek gedaan naar het effect van borstscreening. Een meta-analyse van vijf Zweedse screeningstrials in het begin van de jaren ’90 laat een significante afname van borstkankersterfte zien onder vrouwen die een screening hebben gehad. Na 7 jaar is die afname 29%.


Bijbehorende interview:
Pop Romijn, tot 2003 secretaris van de Coördinatiecommissie borstkankeronderzoek
Annemieke Bartels, van 2009 tot 2012 bestuurder van Bevolkingsonderzoek Midden-West
Terug naar tijdlijn

Een krantenknipsel van 18 mei 1990 uit de Leidse Courant toont Ria Lubbers, die het startsein heeft gegeven voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Ria Lubbers start het bevolkingsonderzoek in Alkmaar.
Bron: Leidse Courant, 18 mei 1990