2014 - Gegevensuitwisseling volledig digitaal

Ook de gegevensuitwisseling tussen ziekenhuizen verloopt digitaal. Screeningsorganisaties kunnen borstfoto’s en screeningsverslagen naar ziekenhuizen verzenden via een beveiligde internetverbinding.

Tot 2014 verzonden screeningsorganisaties borstfoto’s en verslagen nog via cd-rom. Het kwam zelfs voor dat vrouwen een cd-rom meekregen die ze in het ziekenhuis konden overhandigen aan hun behandelaars. Dat is nu echt verleden tijd.

De belangrijkste voordelen van digitale uitwisseling

  1. Artsen kunnen op elk moment borstfoto’s en verslagen inzien en hoeven dus niet te wachten op een cd-rom.
  2. Dat is veel efficiënter. Screeningsorganisaties en ziekenhuizen besparen tijd en geld.
  3. Radiologen kunnen de borstfoto’s bijvoorbeeld al bekijken voordat patiënten het ziekenhuis bezoeken. Daardoor kunnen ze patiënten sneller helpen.
  4. Ook andere informatie over bijvoorbeeld vervolgonderzoeken wordt opgeslagen. Alle informatie over patiënten staat overzichtelijk op één plek bij elkaar. Er kan niets kwijtraken.
  5. Screeningsorganisaties en ziekenhuizen beschikken over dezelfde informatie. Ze kunnen dus snel en eenvoudig overleg plegen. Dat komt de kwaliteit van de dienstverlening ten goede.
  6. De toegang tot beelden en verslagen is streng beveiligd. En er wordt bijgehouden wie welke informatie bekijkt.

Terug naar tijdlijn

Een vrouw ondergaat een borstonderzoek. De digitale foto’s verschijnen op een beeldscherm. Ziekenhuizen ontvangen digitale borstfoto’s via een beveiligde internetverbinding