U bevindt zich op: Home Onderwerpen G Griep

Griep

Griep is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). In het dagelijks spraakgebruik worden allerlei ziekten waarbij verkoudheid, hoesten en koorts optreden 'griep' genoemd. Deze informatie gaat uitsluitend over de echte griep (veroorzaakt door het influenzavirus).

Wat is griep?

Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden. Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn die steeds veranderen, kan iemand telkens opnieuw griep krijgen. Er zijn twee typen influenzavirussen die de meeste griep bij mensen veroorzaken: influenzavirus type A en B. De type-A-virussen zijn weer verder onder te verdelen in subtypen, zoals A(H1N1), A(H1N2) en A(H3N2). De influenza-B-virussen worden onderverdeeld in lijnen, namelijk de Yamagata-lijn en de Victoria-lijn.

Ziekteverschijnselen

Griep is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. Het begint vaak zeer plotseling met:

  • koude rillingen
  • hoofdpijn
  • heftige spierpijn en vermoeidheid
  • keelpijn en droge hoest
  • (hoge)koorts

De koorts kan binnen 12 uur oplopen tot 39°C of hoger en duurt meestal 3 tot 5 dagen. De veroorzaker van griep is een influenzavirus. Dit virus kan ontstekingen geven in het slijmvlies van de neus-, keel- of bijholten, maar ook van van de luchtpijp of de longen. Volledig herstel duurt 1 tot 3 weken. Meestal is griep onschuldig de meeste mensen genezen zonder medische behandeling. Maar sommige mensen hebben een grotere kans op ernstige klachten als ze griep krijgen. Dit geldt voor ouderen en mensen met een chronische ziekte. Mensen die al hart- en longklachten hebben kunnen door de griep daar meer last van krijgen.

Besmetting en preventie

De griep en verkoudheidsvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen worden de virussen verspreid. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, bijvoorbeeld in een trein of bus, een school of kinderdagverblijf. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop. Als iemand bijvoorbeeld na het vastpakken van de deurknop, zijn mond, neus of ogen aanraakt, kan hij besmet worden. Goede hygiëne kan verspreiding en besmetting beperken.

Tegen griep kun je worden ingeënt (de griepprik). De griepprik wordt gratis aangeboden aan kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep.
Meer informatie over de griepprik.

Hoe vaak komt griep voor in Nederland?

Het ene seizoen komt er meer griep voor dan een ander griep seizoen. Zo hadden tijdens het hoogtepunt van de grieppandemie in 2009 190 mensen griepachtige klachten per 100.000 inwoners. In het seizoen 2011/2012 kwam er veel minder vaak griep voor. Toen hadden er in de piekweek 71 mensen griepachtige klachten per 100.000 inwoners. De griepepidemie in seizoen 2012/2013 was de langste in de afgelopen 25 jaar en duurde in totaal 18 weken. De actuele stand van zaken van de griep vindt u onder surveillance.

Vergeleken met voorgaande seizoenen is de piek van het wekelijks aantal IAZ-consulten erg laag en relatief laat in seizoen 2013/2014. De IAZ-incidentie kwam dit seizoen alleen in de weken 2, 5 t/m 8, 11 en 16 boven de epidemische drempel van 5,1 IAZ-consulten per 10.000 huisartspatiënten uit en was maximaal 8,4 in week 7. Ter vergelijking: in seizoen 2009/2010 was de piek 19,0 in week 46 en in seizoen 2012/2013 was de piek 15,6 in week 5. Alleen in seizoen 2011/2012 was de IAZ piek lager (7,1 IAZ-consulten per 10.000 huisartspatiënten).

Bron: Peilstations participerend in NIVEL Zorgregistraties eerste lijn.

Zie voor meer informatie en bronvermelding de LCI-richtlijn Influenza.

 

Service

Service

Waarmerk drempelvrij.nl Webrichtlijnen; klik voor een reactie.