Herpes genitalis

Herpes genitalis is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus, type 1 of 2.

In ongeveer 60% van de gevallen van herpes genitalis is type 2 de oorzaak en in de resterende gevallen type 1. Deze infectie kan leiden tot klachten als koorts, hoofdpijn, spierpijn en pijnlijke gezwollen lymfeklieren. Vervolgens treden klachten op bij de geslachtsorganen, zoals rode uitslag met daarin blaasjes gevuld met helder vocht. De symptomen van een primaire infectie bij vrouwen zijn pijn, jeuk, moeite met plassen, vaginale afscheiding en lymfeklierzwellingen. Mannen hebben soms ook klachten door een ontsteking van de urinebuis.

Onderzoek naar herpes genitalis bij de Centra Seksuele Gezondheid gebeurt niet routinematig maar alleen op indicatie. Het aantal diagnoses van herpes genitalis bij de Centra Seksuele Gezondheid nam in 2015 af naar 428, dit was 479 in 2014 (Figuur 1).

Aantal consulten en percentage positief voor herpes genitalis over de periode 2005-2015

 

Figuur 1: Aantal consulten en percentage positief voor herpes genitalis over de periode 2005-2015 (Bron: Centra Seksuele Gezondheid)

Home / Onderwerpen / H / Herpes genitalis

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu