U bevindt zich op: Home Onderwerpen M MERS-coronavirus

MERS-coronavirus

Het ‘Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus’ (MERS-CoV) is een vrij nieuw type coronavirus dat in september 2012 werd ontdekt. Het virus kan ernstige ziekteverschijnselen veroorzaken, vooral bij mensen met andere gezondheidsproblemen. Het virus dankt zijn naam aan de regio waar het voor het eerst is opgedoken en waar de meeste gevallen vandaan komen, het Midden-Oosten.

Het MERS-coronavirus veroorzaakte vanaf 2012 een uitbraak in landen in het Midden-Oosten (Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Oman, Koeweit, Egypte, Libanon, Iran en Jordanië). Sinds de ontdekking van het virus zijn er wereldwijd 1413 patiënten (19 augustus 2015) met een laboratoriumbevestigde infectie met MERS-coronavirus gemeld bij de World Health Organization (WHO). Hiervan zijn 502 personen overleden. In Nederland zijn in mei 2014 twee reizigers teruggekeerd uit Saoedi-Arabië bij wie het MERS-coronavirus is vastgesteld.

Het MERS-coronavirus wordt soms vergeleken met het SARS-virus. Het SARS-virus is ook een coronavirus. MERS-CoV en het SARS-virus zijn echter verschillende typen coronavirussen, met andere eigenschappen.

Uitbraak in Zuid-Korea

In mei 2015 is een Zuid-Koreaanse reiziger teruggekeerd uit het Midden-Oosten met een MERS-coronavirusinfectie. Doordat er geen tijdige infectiepreventiemaatregelen zijn genomen in het ziekenhuis, is rondom deze patiënt een uitbraak ontstaan. Hierdoor zijn in Zuid-Korea tot nu toe 186 mensen besmet geraakt waarvan 36 patiënten zijn overleden (19 augustus 2015). Sinds 4 juli 2015 zijn er geen nieuwe gevallen gemeld.

Ziekteverschijnselen

Veel coronavirussen kunnen luchtweginfecties veroorzaken bij mensen en dieren. Meestal gaat het daarbij om verkoudheidsklachten. Het MERS-coronavirus is een bijzonder type coronavirus dat een ernstiger ziektebeeld kan geven, met zeer ernstige luchtwegklachten, ook wel Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS) genoemd. De patiënten hebben last van koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen. Vanwege de ernstige klachten worden deze mensen opgenomen in een ziekenhuis. Sommige patiënten hebben diarree. Bij gezonde en jongere mensen leidt de ziekte tot een minder ernstig ziektebeeld.

Hoe worden mensen besmet?

Hoe een patiënt het virus precies oploopt, is nog niet helemaal duidelijk. Hiernaar wordt veel onderzoek verricht. Het virus wordt ook gevonden bij dromedarissen in het Midden-Oosten. Men vermoedt dat het virus door deze dieren op mensen wordt overgedragen. Overdracht van mens op mens vindt zelden plaats. Het grootste risico hierop is binnen het ziekenhuis. Het MERS-Coronavirus wordt voornamelijk van mens op mens overgedragen door hoesten en niezen van een besmette patiënt. Via kleine druppeltjes komt het virus dan bij een ander persoon terecht. Vooral mensen met een slechte gezondheid en daardoor verminderde weerstand worden sneller ziek dan een gezond persoon.

Reizigers naar het Midden-Oosten

Het risico voor een reiziger om besmet te raken is klein. Er is geen negatief reisadvies voor het Midden-Oosten. Wel worden mensen met een zwakkere gezondheid of met een chronische ziekte (diabetes, chronische longaandoeningen, nierziekten, immuunstoornissen) geadviseerd met de behandelend (huis)arts te overleggen of het maken van een reis naar Mekka op dit moment wel verstandig is. Daarnaast adviseert Saoedi-Arabië ook zwangere vrouwen, kinderen jonger dan 12 jaar en ouderen boven 65 jaar de reis uit te stellen.

Reizigers dienen hygiënemaatregelen in acht te nemen en contact met zieke mensen, dieren (met name dromedarissen) en dierlijke afvalproducten te vermijden. Het eten of drinken van rauwe dierlijke producten (onder andere dromedarismelk) wordt afgeraden. Reizigers naar het Midden Oosten, die tijdens de reis of binnen twee weken na terugkeer gaan hoesten, kortademig worden en koorts of diarree krijgen worden geadviseerd contact op te nemen met de huisarts. De gebruikelijke reis- en hygiëneadviezen voor het Midden-Oosten kunt u vinden op de website van het LCR: http://www.lcr.nl/Landen.

Meldingsplicht

Omdat het MERS-coronavirus nog maar relatief kort geleden is ontdekt, is het nog niet compleet bekend hoe het virus zich verspreidt. De overheid wil eventuele patiënten met het MERS-coronavirus in Nederland zo snel mogelijk opsporen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Daarom is het MERS-coronavirus opgenomen als meldingsplichtige ziekte binnen groep A voor behandelaren in het ziekenhuis. Dit betekent dat een specialist in het ziekenhuis verplicht is om een patiënt die wordt verdacht van een besmetting met het MERS-coronavirus direct bij de GGD te melden.

Documenten en publicaties

Service

Service

Waarmerk drempelvrij.nl Webrichtlijnen; klik voor een reactie.