Landen waar het zikavirus voorkomt

Op de website van het ECDC (European Center for Disease Prevention and Control) is een overzicht te vinden van de landen waar zikavirus voorkomt. De praktische vertaling van de ECDC-classificatie met bijgehorende adviezen vindt u hieronder.

kaart verspreiding zikavirus wereldwijd 21 juli 2017

kaart wereldwijde verspreiding zikavirus (website ECDC)

Reizigersadvies voor risicogroepen

(de kleuren refereren naar de de kaart van de ECDC, zie link hierboven)

Risico voor reizigers                                                      Zwangere vrouwen Vrouwen met zwangerschapswens Voorkómen van seksuele overdracht

Hoog risico

 

hoog risico zikavirushoog risico zikavirus

 

 

Stel reizen die niet noodzakelijk zijn uit tot na de zwangerschap.

Stel de zwangerschap uit tot minimaal 1 maand na terugkomst. Indien de mannelijke partner heeft meegereisd, geldt het advies in de kolom hiernaast.

Mannen met een zwangere vrouw of vrouw met zwangerschapswens wordt geadviseerd om gedurende 2 maanden na terugkomst een condoom te gebruiken.

Matig risico

 

matig risico
 

Overweeg om reizen die niet noodzakelijk zijn uit te stellen tot na de zwangerschap. Overweeg de zwangerschap uit te stellen tot minimaal 1 maand na terugkomst. Indien de mannelijke partner heeft meegereisd, geldt het advies in de kolom hiernaast. Mannen met een zwangere vrouw of vrouw met zwangerschapswens wordt geadviseerd om gedurende 2 maanden na terugkomst een condoom te gebruiken.

Laag/ zeer laag risico

 

laag risico zikaviruslaag risicolaag risico


 

geen maatregelen nodig geen maatregelen nodig geen maatregelen nodig

Informatie voor reizigers

Elke reiziger naar een (sub)tropisch land, in het bijzonder zwangere vrouwen, krijgt het advies om voorafgaand aan de reis naar een reizigersadvies- en vaccinatiebureau te gaan voor een persoonlijk advies over tropische infecties, zoals malaria en zikavirusinfectie.
Op de website van het LCR (Landelijke Coördinatiecentrum Reizigersadvisering) staat meer informatie over ziekten op reis (zoals zikavirus) en hoe deze kunnen worden voorkomen. Voor een persoonlijk reisadvies verwijzen wij u naar het reizigersspreekuur van bijvoorbeeld uw GGD.

Home / Onderwerpen / Z / Zikavirus / Landen waar het zikavirus voorkomt

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu