U bevindt zich op: Home Onderwerpen Z Zikavirus Zikavirus en zwangerschap

Zikavirus en zwangerschap

Zikavirus

Een besmetting met het zikavirus verloopt vaak zonder klachten. Als mensen klachten krijgen, zijn deze meestal erg mild Er zijn echter steeds meer aanwijzingen dat het zikavirus aangeboren afwijkingen kan veroorzaken, waaronder microcefalie (kleine schedelomvang). Vrouwen die zwanger zijn of op korte termijn zwanger willen worden en op reis willen gaan naar landen waar het zikavirus voorkomt, kunnen in aanraking komen met het virus. Voor hen heeft het RIVM reisadviezen opgesteld.

Reisadvies

Voor de reis 

Het zikavirus komt voor in tropische gebieden. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die (op korte termijn) zwanger willen worden geldt uit voorzorg het volgende advies:

  • Overleg met een arts de noodzaak van een reis naar gebieden waar het zikavirus voorkomt 
  • Stel reizen die niet noodzakelijk zijn uit.

Vrouwen kunnen zich laten informeren bij de GGD in hun regio, bij andere organisaties voor reizigersadvisering of contact opnemen met een arts, verloskundige of gynaecoloog.

In de tropen

Ben je als zwangere vrouw in de tropen, neem dan altijd – overdag en ’s nachts – zorgvuldig strikte maatregelen om muggenbeten te voorkomen:

  • Draag bedekkende kleding
  • Smeer onbedekte huid in met een muggenwerend middel dat DEET bevat. Kinderen jonger dan 2 en zwangere vrouwen mogen alleen producten met maximaal 30% DEET gebruiken.  Adviezen voor het gebruik van DEET staan beschreven in de LCR-folder DEET op reis
  • Slaap onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte.

Na de reis

  • Meld de reis naar gebieden waar het zikavirus voorkomt tijdens controles bij je verloskundige, gynaecoloog of andere behandelend arts. Zeker als binnen twee weken na terugkeer klachten optreden die passen bij een infectie door zika-, dengue- (knokkelkoorts) of chikungunyavirus.
  • Mannen die in landen zijn geweest waar het zikavirus heerst en een zwangere vrouw hebben, wordt uit voorzorg geadviseerd om één maand lang een condoom te gebruiken.
  • Vrouwen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd om dit uit te stellen tot na één maand na terugkomst uit een land waar het zikavirus heerst. Gebruik in de tussentijd een condoom of andere anticonceptie bij seksueel contact.

Microcefalie en zikavirus

Heeft een baby een kleine schedelomvang die meer dan een bepaalde mate afwijkt van het gemiddelde, dan noemen we dat microcefalie. Microcefalie kan onder andere veroorzaakt worden door vroeggeboorte, het kan erfelijk zijn, ontstaan door blootstelling aan toxische (giftige of gevaarlijke) stoffen (o.a. tabak en alcohol), ontstaan door ondervoeding of door bepaalde infecties tijdens de zwangerschap. In Nederland worden per jaar ongeveer 250 tot 300 baby's met microcefalie geboren.

In Brazilië gaven artsen sinds november 2015 aan dat ze meer microcefalie bij baby’s zien. Dit viel samen met de uitbraak van het zikavirus in Brazilië. Sindsdien wordt er veel onderzoek gedaan of deze aangeboren afwijkingen veroorzaakt worden door besmetting met het virus tijdens de zwangerschap. Wetenschappers zijn het erover eens dat besmetting met het zikavirus tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.


Zorgverleners

Bij de LCI-richtlijn Zikavirusinfectie vindt u in bijlage 2 het algoritme voor zorgverleners (huisartsen, verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen, internisten en medisch microbiologen) die te maken krijgen met zwangere vrouwen die in een gebied zijn geweest waar het zikavirus heerst. 

 

 

Service

Service

Waarmerk drempelvrij.nl Webrichtlijnen; klik voor een reactie.