Het RIVM beheert het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO). Dit bestand bevat informatie over de voedingswaarde van voedingsmiddelen. Het gaat hierbij om energie en voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten, vetten en vetzuren, vitamines en mineralen. NEVO is het officiële voedingsstoffenbestand van Nederland, met gegevens van hoge kwaliteit en waarvan voor elk getal bekend is wat de herkomst is. U kunt de gegevens bekijken in de digitale voedingsmiddelentabel (voedingswaardetabel), die op een aparte website staat: NEVO-online.
In NEVO staan voedingsmiddelen die in Nederland regelmatig gebruikt worden. Daarnaast zijn er producten die belangrijk zijn voor bepaalde groepen in de bevolking. NEVO is een belangrijke bron voor iedereen die zich bezighoudt met de voedingswaarde van voedingsmiddelen, dieetadvisering, voedingsvoorlichting of -onderzoek.
Op de pagina’s in dit onderwerp van de RIVM-website kunt u zien hoe u met NEVO-online werkt. Ook leest u waar u op kunt letten als u deze tabel gebruikt. Daarnaast staat er in dit onderwerp achtergrondinformatie over het Nederlands voedingsstoffenbestand.
Als er nieuwe ontwikkelingen zijn over NEVO, dan worden deze vermeld in de RIVM-nieuwsbrief Voeding.
NEVO online versie 2025/9.0
Hierin staat informatie over de samenstelling van ruim 2300 voedingsmiddelen. Van meer dan 130 voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten en vetzuren, vitamines en mineralen) zijn gegevens in te zien.
In deze editie van NEVO-online is de informatie over graanproducten en meelsoorten geactualiseerd. Van 33 voedingsmiddelen uit deze groep is de samenstelling in een laboratorium geanalyseerd. De overige producten in deze groep zijn bijgewerkt met informatie uit literatuur, van etiketten, buitenlandse tabellen en recepten. Er zijn onder meer meelsoorten (bijvoorbeeld amandelmeel en kokosmeel), graanvlokken (bijvoorbeeld speltvlokken), en poffertjes toegevoegd.
Nieuwe voedingsstof: vrije suikers
De voedingsstof vrije suikers is toegevoegd aan NEVO-online. Vrije suikers zijn mono- en disachariden die los gegeten worden of tijdens de productie of bereiding zijn toegevoegd aan voedingsmiddelen. Ook suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, fruit- en groentesappen en concentraten daarvan vallen hieronder. De gehaltes zijn onder andere gebaseerd op de ingrediënten van voedingsmiddelen.
Uitbreiding gegevens niacine-equivalenten
Voor circa 150 voedingsmiddelen zijn de tryptofaangehaltes aangevuld. Het lichaam kan zelf niacine (vitamine B3) aanmaken uit het aminozuur tryptofaan. De aanvullingen werken dus ook door in de berekening van niacine-equivalenten (niacine + tryptofaan/60). niacine-equivalenten worden nu, in tegenstelling tot NEVO-online 2023, ook berekend als er geen tryptofaan bekend is. Deze werkwijze is dezelfde als bij andere equivalenten aanwezig in NEVO. Hierdoor is voor een groot deel van de voedingsmiddelen het gehalte van niacine-equivalenten beschikbaar.