Op dinsdag 17 maart lanceerde het RIVM Infectieradar, een website waarmee mensen in Nederland kunnen helpen bij het in kaart brengen van klachten die kunnen wijzen op het nieuwe Coronavirus. De bereidwilligheid om aan dit onderzoek mee te werken was overweldigend en de servers hadden het daardoor zwaar. Die avond liepen we bovendien tegen technische problemen aan en is besloten de website uit de lucht te halen.

16 mei 2020 | Voor de actuele stand van zaken van Infectieradar zie https://www.rivm.nl/infectieradar

Verouderde techniek

Toen de website foutmeldingen gaf, bleek dat er bij de livegang een verkeerde instelling aan was blijven staan. Vanwege de groeiende uitbraak hadden we haast om met het onderzoek te starten. Daarom hebben we besloten gebruik te maken van een bestaand systeem, dat al jarenlang in meerdere Europese landen wordt gebruikt voor griepmetingen. Ondanks een snelle controle vooraf bleken er door de verouderde techniek, in combinatie met deze verkeerde instelling, toch beveiligingsissues te zijn.

Gegevens veilig

We willen benadrukken dat de gegevens die deelnemers aan het onderzoek via de website hebben achtergelaten veilig zijn en niet zijn gelekt. Toch hebben we besloten de website voorlopig offline te houden, totdat we een veilige oplossing hebben gevonden.

Veel hulp aangeboden

Ondertussen hebben veel mensen en bedrijven in Nederland hun hulp aangeboden bij het weer in de lucht krijgen van Infectieradar. We vinden dit hartverwarmend en willen iedereen dan ook heel hartelijk danken voor de betrokkenheid en bevlogenheid een bijdrage te leveren aan de strijd tegen het coronavirus. We zijn druk bezig om al het aanbod te inventariseren en te kijken welke oplossing het beste past.

Hoe nu verder?

In de uren dat de website online is geweest hebben zich al ruim 30.000 deelnemers aangemeld. Hierdoor kan Infectieradar toch van start gaan. We gebruiken hiervoor andere software, waarmee belangrijke dataverzameling toch van start kan gaan.

Deze deelnemers ontvangen hierover meer informatie op het e-mail adres dat zij door hebben gegeven bij registratie op Infectieradar. Deelnemers helpen ons met het monitoren van klachten die mogelijk door COVID-19 komen. Dit levert ons veel belangrijke informatie op.

Ondertussen werken we ook aan een nieuw systeem, waarmee we hopelijk ook binnenkort Infectieradar kunnen uitbreiden met nieuwe deelnemers.