Vanaf 1 april NIPT regulier beschikbaar voor alle zwangeren Vanaf 1 april 2023 is de NIPT voor alle zwangeren beschikbaar, zonder dat zij mee hoeven te doen aan een wetenschappelijke studie.
Minder tuberculosepatiënten in Nederland in 2022 dan in 2021 Het aantal mensen met tuberculose (tbc) in Nederland is in 2022 iets afgenomen. In 2022 waren er 635 tuberculosepatiënten in Nederland. Dit is 6 procent minder dan in 2021 (673 patiënten).
In 2022 voldeden minder Nederlanders aan Beweegrichtlijnen In 2022 voldeed 44% van de Nederlandse bevolking van 4 jaar of ouder aan de Beweegrichtlijnen. In 2021 was dit nog 47%. Dat blijkt uit de resultaten van de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van het CBS in samenwerking met het RIVM.
Meer seksuele activiteit bij 75-plussers In 2022 zei 27% van de 75-plussers seksueel actief te zijn. In 2014 was dat nog 16%. Dat is een van de bevindingen uit de Gezondheidsenquête / Leefstijlmonitor van het CBS, in samenwerking met het RIVM, Rutgers en Soa Aids Nederland.
Nachtwerkers hebben meer kans op een slechte werk-privébalans Mensen die in de nacht werken, hebben meer dan 2,5 keer zoveel kans op een slechte werk-privébalans. Zij vinden het lastiger om werk en privé te combineren dan mensen die alleen overdag werken.
Uitstoot broeikasgassen 9 procent lager in 2022 De uitstoot van broeikasgassen was 9 procent lager in 2022 dan in 2021. Dat komt vooral doordat er minder aardgas is verbruikt door de industrie, gebouwde omgeving en landbouw. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het RIVM/Emissieregistratie en CBS.
Boeren en Buren – samen meten leidt niet vanzelf tot meer vertrouwen Het RIVM heeft in het kader van het Boeren en Buren-project onderzocht in hoeverre het samen meten van luchtkwaliteit bijdraagt aan het onderling vertrouwen, en aan het vertrouwen in (de uitkomsten van) het gezamenlijke meetproces.
Minder dan de helft van Nederlanders voldeed in 2021 aan Beweegrichtlijnen In 2021 voldeed 47% van de Nederlandse bevolking van 4 jaar of ouder aan de Beweegrichtlijnen. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar voldoen het vaakst aan de richtlijnen, jongeren tussen 12 en 17 blijven juist achter. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Coronavirus nu minder ernstig door omikronvarianten, vaccinaties en doorgemaakte infecties De gevolgen van besmettingen met het coronavirus nemen af. Dat komt doordat bijna alle mensen in Nederland afweer hebben opgebouwd tegen het coronavirus door vaccinatie en/of een doorgemaakte besmetting èn door de huidige omikronvarianten die minder ziekmakend zijn.
Jongeren schakelen minder vaak huisarts in bij mentale klachten Het aandeel jongeren dat aangeeft mentale klachten te hebben, daalt nauwelijks sinds de laatste lockdown (begin 2022). Dat blijkt uit het nieuwste kwartaalonderzoek (december 2022) van het Netwerk GOR.