Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu helpt schoolkinderen bij het meten van luchtkwaliteit. Het lijkt vanzelfsprekend dat de lucht die je inademt schoon is. Toch zitten er kleine stofdeeltjes en uitlaatgassen in de lucht. Het stof en de gassen komen terecht in onze longen. Wil je weten wat er in de lucht zit? Meet het zelf!

Hiervoor kan je samen met je school meedoen aan één van onze twee projecten (of beide):

1. CleanAir @School

Met het project CleanAir @School meet je de uitlaatgassen rond je school. Hiervoor hang je samen met je klasgenoten speciale meetbuisjes van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu op. Zo zie je waar de meeste vervuiling zit. Misschien kan je er dan – samen met juffen, meesters en ouders – iets aan doen.

Je meetresultaten komen op de Europese CleanAir @School-kaart. Zo kan je zien welke scholen in Nederland en in Europa nog meer meedoen. In Nederland  zijn de eerste vier pilotscholen,  in Zwolle en Apeldoorn,  al begonnen met meten. Ook in Malta, Ierland en Schotland zijn de scholen al volop bezig.

Jongen meet fijnstof bij hek

Als de metingen goed lukken, gaan we kijken of we in het najaar nog een meetcampagne kunnen organiseren. Gemeentes of scholen die interesse hebben kunnen zich melden via samenmeten@rivm.nl. De materiaalkosten zijn per school ongeveer €200.

Wil je weten hoe het meten precies in z’n werk gaat? Bekijk de uitleg en het lespakket van CleanAir @School op Samenmeten.nl.

2. Fijnstofvanger

Wil je weten hoeveel stofdeeltjes er in de lucht zweven? Bouw dan zelf een fijnstofvanger. Je knutselt het zelf eenvoudig in elkaar (met karton en vaseline) en hangt het op rond de school. Na een week zie je hoeveel stof je hebt gevangen. Waar is de lucht het schoonst en waar het meest vervuild? Klopt dit met wat je had gedacht?

Jongen maakt fijnstofvanger

Je kan je resultaten uploaden op een kaart van Europa met alle resultaten van deelnemende scholen erop. Het leukste is om de metingen met de klas te doen voor 20 juni zodat de resultaten op de Europese kaart kunnen komen voor De Europese Clean Air Day. Op die dag maken we een overzicht van alle resultaten.

Maar de website om de data te uploaden blijft ook na de Clean Air Day open, dus later meedoen kan ook. Deelnemende klassen of andere geïnteresseerden kunnen zich snel aanmelden via http://cleanairday.eu/ 

De fijnstofvanger en de kaart zijn bedacht door het Noorse Instituut voor Luchtonderzoek scholen in Europa uit voor de meetcampagne "Schone lucht voor iedereen". Deze campagne was eerst alleen in Oslo, maar was zo succesvol dat hij nu over heel Europa, beschikbaar komt.

Wil je meedoen met school? Bekijk de uitleg en het lespakket van Fijnstofvanger voor scholen op Samenmeten.nl.

Contact

E-mail: samenmeten@rivm.nl