Productontwerp medicijnen kan medicatiefouten veroorzaken Het productontwerp van een medicijn, zoals de vorm, kleur of verpakking, kan ervoor zorgen dat patiënten of zorgverleners de verkeerde medicijnen innemen of geven, of de juiste medicijnen verkeerd toedienen. Dat concludeert het RIVM na onderzoek
RIVM stelt criteria op voor ontwikkeling van duurzame medicijnen Het RIVM heeft in een internationaal onderzoek criteria opgesteld voor de ontwikkeling van duurzame nieuwe medicijnen. Deze GREENER-criteria zijn een belangrijke eerste stap om medicijnen te ontwikkelen die geen schadelijke effecten hebben.
Melden bijwerkingen medicijnen bij ouderen belangrijk voor optimale behandeling Ouderen melden maar weinig bijwerkingen van medicijnen bij het bijwerkingencentrum Lareb. Hierdoor blijft de kennis over bijwerkingen bij ouderen beperkt.
Verbeteringen mogelijk bij off-labelgebruik van medicijnen Medicijnen kunnen worden voorgeschreven voor andere ziekten of groepen patiënten dan waar ze voor zijn goedgekeurd.
Patiënten willen meer en betere informatie over medicijnen Patiënten vinden dat ze niet altijd voldoende informatie krijgen over de medicijnen die ze krijgen voorgeschreven en waarom daarvoor is gekozen.
Kansen en uitdagingen bij toepassing van ‘personalised medicine’ De behandeling met medicijnen op basis van individuele kenmerken van een patiënt, zoals erfelijke eigenschappen, biedt veel kansen om therapieën per patiënt effectiever te maken.
Afname collegiale levering niet geregistreerde medicijnen Apothekers leveren soms aan collega’s op kleine schaal geneesmiddelen die zelf zijn bereid en waarvoor het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen geen handelsvergunning heeft afgegeven.
Problemen met medicijnen bij kwetsbare ouderen rondom ziekenhuisbezoek Wanneer kwetsbare ouderen worden opgenomen in het ziekenhuis of weer naar huis gaan, ontstaat een risico op problemen bij medicijngebruik.
Geen risico bij gebruik krillolie en olie uit microalg Het gebruik van supplementen of voedingsmiddelen met olie uit microalgen en krill, blijkt geen risico’s voor de gezondheid mee te brengen.