Vaccinatiegraad tweede jaar op rij toegenomen, HPV met 10 procent Opnieuw is het aandeel kinderen toegenomen, dat de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) krijgt. Daarnaast valt vooral de stijging op bij de HPV-vaccinatie met 10 procent naar 63 procent.
Norovirus weer belangrijkste veroorzaker van ziekte-uitbraken door voedsel In 2019 registreerden de NVWA en de GGD’en minder uitbraken van voedselgerelateerde infecties en vergiftigingen dan in 2018.
Waterpokken in Nederland: achtergrondinformatie voor Gezondheidsraad beschikbaar Waterpokken is een infectieziekte die vooral voorkomt bij jonge kinderen. De Gezondheidsraad bereidt een advies voor over waterpokkenvaccinatie bij kinderen. Het RIVM publiceert vandaag een rapport met achtergrondinformatie voor dat advies.
Rapport ontwikkelingen Rijksvaccinatieprogramma: stabilisatie in deelname en weinig ziekte In de eerste zes maanden van 2019 daalde het aantal gevallen van meningokokken type W in bijna alle leeftijdsgroepen, na een aanhoudende stijging sinds 2015.
Promotie: vaccinatie tegen waterpokken en gordelroos in Nederland ‘We moeten terughoudend zijn met de invoering van waterpokkenvaccinatie in Nederland’. Dat is één van de aanbevelingen van Alies van Lier die op 12 november promoveert aan de Universiteit Utrecht.
Vaccinatiegraad stabiel, deelname daalt niet langer Er is een einde gekomen aan de daling in het aandeel kinderen dat de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma krijgt.
Voedselinfecties: norovirus zorgt voor de meeste zieken In 2017 registreerde de NVWA meer uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen dan in 2016. Of er afgelopen jaarmeer uitbraken waren of dat er alleen meer meldingen zijn is niet bekend.
Advies Gezondheidsraad: gordelroosvaccinatie niet vanuit de overheid aanbieden aan ouderen De Gezondheidsraad adviseert de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de ouderen in Nederland niet vanuit de overheid een vaccinatie tegen gordelroos aan te bieden.
Besmet voedsel veroorzaakt 14 procent ziektelast door norovirus Uit internationaal onderzoek blijkt dat zo’n 14% van alle infecties door norovirussen is toe te schrijven aan besmet voedsel.
Aantal zieken gelijk ondanks lichte stijging aantal uitbraken voedselvergiftiging Uit het rapport ‘Registratie van voedselinfecties en –vergiftigingen 2013’ van het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat er bij 290 uitbraken 1.460 mensen ziek geword