Norovirus weer belangrijkste veroorzaker van ziekte-uitbraken door voedsel In 2019 registreerden de NVWA en de GGD’en minder uitbraken van voedselgerelateerde infecties en vergiftigingen dan in 2018.
Discussie over gezondheidskundige grenswaarde PFOA De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft een voorlopige gezondheidskundige grenswaarde voor PFOA en PFOS gepubliceerd.
Voedselinfecties: norovirus zorgt voor de meeste zieken In 2017 registreerde de NVWA meer uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen dan in 2016. Of er afgelopen jaarmeer uitbraken waren of dat er alleen meer meldingen zijn is niet bekend.
Bodem en irrigatiewater in moestuinen rond Chemours kunnen worden gebruikt Het RIVM heeft de bodem en het gebruikte irrigatiewater onderzocht in 11 moestuinen in de omgeving van Duport/Chemours.
Voorstel voor waterkwaliteitsnormen PFOA Het RIVM doet een voorstel voor waterkwaliteitsnormen voor perfluoroctaanzuur (PFOA). PFOA is een door mensen gemaakte chemische stof, die van nature niet in het milieu voorkomt.
Bloedonderzoek omwonenden DuPont/Chemours bevestigt langdurige blootstelling PFOA De resultaten van het bloedonderzoek zijn in lijn met een eerdere risicoschatting van het RIVM uit 2016.
Verhoging PFOA in drinkwater leidde niet tot overschrijding veilige waarde Rond de eeuwwisseling leidde een afvalwaterlozing tot een verhoging van de concentratie PFOA in het grondwater in Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht. Dit grondwater werd gezuiverd tot drinkwater.
Omwonenden langdurig blootgesteld aan PFOA door chemiebedrijf DuPont/Chemours Omwonenden van de chemiefabriek DuPont/Chemours in Dordrecht zijn jarenlang via de lucht blootgesteld aan de stof perfluoroctaanzuur (PFOA).
Besmet voedsel veroorzaakt 14 procent ziektelast door norovirus Uit internationaal onderzoek blijkt dat zo’n 14% van alle infecties door norovirussen is toe te schrijven aan besmet voedsel.
Aantal zieken gelijk ondanks lichte stijging aantal uitbraken voedselvergiftiging Uit het rapport ‘Registratie van voedselinfecties en –vergiftigingen 2013’ van het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat er bij 290 uitbraken 1.460 mensen ziek geword