RIVM logo, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Vragen en antwoorden over hersenvliesontsteking door een virus (virale meningitis)

Hersenvliesontsteking door een virus (virale meningitis) in het kort

 

Wat is virale meningitis?

Meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. Een virale meningitis wordt door een virus veroorzaakt. Het is niet de ziekte die bekend staat als ‘nekkramp’ of meningokokkenziekte. Dat wordt veroorzaakt door een bacterie en niet door een virus. Deze informatie gaat alleen over hersenvliesontsteking door virussen. Hersenvliesontsteking veroorzaakt door een virus komt in Nederland regelmatig voor.

Wat zijn de klachten bij een hersenvliesontsteking door een virus?

De ziekte kan beginnen met klachten die lijken op griep, zoals:

 • koorts;
 • spierpijn;
 • darmklachten;
 • hoesten.

Deze klachten gaan meestal snel weer weg. Na een paar dagen ontstaan andere klachten zoals:

 • hoofdpijn;
 • braken;
 • slecht tegen licht kunnen;
 • pijn in de nek bij buigen van het hoofd.

Bij kleine kinderen zijn deze klachten vaak minder duidelijk of anders. Baby’s drinken soms slechter en huilen ongewoon (anders huilen dan anders, vooral bij het verwisselen van de luier). De tijd van besmetting tot ziekteklachten is zeer wisselend en afhankelijk van het soort virus. De meeste mensen genezen helemaal van de ziekte. Sommige mensen blijven nog wel lang moe. Heel soms krijgen mensen na de ziekte een blijvende verlamming, doofheid of een verstandelijke handicap.

Hoe kunt u een hersenvliesontsteking door een virus krijgen?

U kunt op verschillende manieren besmet raken.

 • Van iemand met het virus kan bijvoorbeeld door hoesten en niezen het virus door druppeltjes in de lucht komen. Door die lucht in te ademen kun je besmet raken.
 • Het virus kan ook in de ontlasting zitten. Na toiletgebruik kan het virus op het toilet, de spoelknop, de kraan en de deurknop terechtkomen. Door deze aan te raken kan het virus aan de handen en daarna in de mond komen.

De patiënt kan na de ziekte soms wekenlang besmettelijk blijven ook al is hij zelf niet meer ziek. Iedereen kan besmet raken met virussen, maar niet iedereen krijgt virale meningitis. Wanneer iemand dat wel krijgt gebeurt dat meestal een tot twee weken na de besmetting. Jonge kinderen en jongvolwassenen hebben een grotere kans om na besmetting ziek te worden.

Wat kunt u doen om virale meningitis te voorkomen?

Er zijn geen medicijnen of inentingen tegen virussen die hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. Let op klachten wanneer er contact is geweest met een patiënt met virale hersenvliesontsteking. Het komt maar heel weinig voor dat twee kinderen in een gezin of groep hersenvliesontsteking door een virus krijgen.

Wat kunt u nog meer doen?

 • Gebruik een papieren zakdoekje bij hoesten en niezen.
 • Heeft u geen papieren zakdoekje bij de hand? Houd dan uw hand voor de neus en mond. U kunt ook in de in de plooi van de elleboog hoesten en niezen.
 • Gooi het zakdoekje na gebruik weg.
 • Was regelmatig uw handen met zeep, zeker na een flinke hoest- en niesbui. Was ook uw handen als u naar het toilet bent geweest.
 • Leer kinderen goed te hoesten en te niezen.

Is virale meningitis te behandelen?

Als de huisarts denkt aan een virale meningitis verwijst hij de patiënt meestal naar het ziekenhuis. Daar worden maatregelen genomen om de klachten te verminderen. Mensen die een virusinfectie doorgemaakt hebben zijn meestal wel beschermd tegen het doorgemaakte virus maar niet tegen andere virussen die virale meningitis kunnen veroorzaken.

Kan iemand met virale meningitis naar een kindercentrum, school of werk?

Een kind met een virale meningitis is vaak te ziek om naar school of kindercentrum te kunnen gaan. Het kind is al besmettelijk voordat het ziek is. Daarom kunnen andere kinderen al besmet zijn. Informeer wel de leiding, omdat het om een besmettelijke ziekte gaat. De leiding kan dan eventueel andere ouders informeren, zodat die alert kunnen zijn op verschijnselen van de ziekte bij hun kind.

Heeft u nog vragen?

Vraag het aan de huisarts of bel met de GGD afdeling infectieziekten.

Home / Documenten en publicaties / Vragen en antwoorden over hersenvliesontsteking door een virus (virale meningitis)

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu