Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Vrouwen in gesprek

Het bevolkingsonderzoek in het kort

  • Als u dit jaar 30, 35, 40, 45, 50, 55 of 60 wordt ontvangt u een uitnodiging van de screeningsorganisatie.
  • Het bevolkingsonderzoek heeft voordelen en nadelen. De overheid biedt het onderzoek aan omdat de voordelen groter zijn dan de nadelen. Maar of u zich laat onderzoeken, beslist u zelf.
  • Meedoen kan door een afspraak te maken met uw huisartsenpraktijk voor het maken van een uitstrijkje.
  • Het uitstrijkje wordt in het screeningslaboratorium eerst onderzocht op de aanwezigheid van het humaan papillomavirus (HPV). Pas als dit virus aanwezig is, wordt hetzelfde uitstrijkje direct beoordeeld op afwijkende cellen.
  • Als u een uitstrijkje laten maken lastig vindt en daarom niet mee wilt doen, kunt u bij de screeningsorganisatie een zelfafnameset aanvragen. Daarmee kunt u zelf materiaal uit uw vagina afnemen dat in het laboratorium getest wordt op HPV.
  • Als u meedoet aan het bevolkingsonderzoek kunt u de uitslag krijgen dat er geen HPV gevonden. Geen HPV in een uitstrijkje geeft meer zekerheid dat er binnen 10-15 jaar geen baarmoederhalskanker ontstaat.
  • Als er in het uitstrijkje wel HPV wordt gevonden maar geen afwijkende cellen, dan wordt u voor de zekerheid 6 maanden later uitgenodigd voor een controle-uitstrijkje bij de huisarts.
  • Als er in een uitstrijkje HPV en afwijkende cellen worden aangetroffen, krijgt u een doorverwijzing naar de gynaecoloog voor vervolgonderzoek.

Doet u voor het eerst mee?

Via de onderstaande animatie kunt u stap voor stap zien wat u kunt verwachten van het onderzoek. U kunt klikken op de door u gewenste taal (Nederlands, Engels, Turks en Arabisch).

Vragen over uw uitnodiging?

Heeft u vragen over uw uitnodiging of heeft u deze niet ontvangen? Neem contact op met de screeningsorganisatie in uw regio. Vul uw postcode in of selecteer uw regio op de kaart hieronder. 

 

Home / Onderwerpen / B / Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu