Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen elke 5 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Op deze website leest u meer over het onderzoek.


Huidig bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker stopt per 1 december.

Vanaf 1 december 2016 kunt u geen uitstrijkje meer laten maken bij uw huisarts met uw (oude) uitnodiging of herinnering. Vanaf dan stopt het huidige bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker en kunt u niet meer deelnemen.

U kunt weer meedoen vanaf 1 januari 2017, dit is het moment dat het vernieuwde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker van start gaat. Een nieuwe uitnodiging vraagt u aan bij de screeningsorganisatie in uw regio (contactgegevens staan boven uw uitnodigingbrief 2016).

Wilt u niet wachten? Dan kunt u op eigen kosten wel een uitstrijkje laten maken bij de huisarts. Het uitstrijkje is dan niet gratis en de kosten hiervan vallen onder uw zorgverzekering (eigen risico). Het kan dan zijn dat u de kosten of een deel daarvan zelf moet betalen. Neem voor vragen hierover contact op met uw zorgverzekeraar.


Vrouwen in de gemeente Breda krijgen in november 2016 al een uitnodiging voor het vernieuwde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Doet u voor het eerst mee?

Via de onderstaande animatie kunt u stap voor stap zien wat u kunt verwachten van het onderzoek. U kunt klikken op de door u gewenste taal (Nederlands, Engels, Turks en Arabisch).

Vragen over uw uitnodiging?

Heeft u vragen over uw uitnodiging of heeft u deze niet ontvangen? Neem contact op met de screeningsorganisatie in uw regio. Vul uw postcode in of selecteer uw regio op de kaart hieronder.Home / Onderwerpen / B / Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu