In het bevolkingsonderzoek darmkanker gebruikt u een ontlastingstest. Op deze pagina leggen we uit hoe dat werkt.

Belangrijk voordat u begint

  • Bekijk de video of lees de gebruiksaanwijzing van de ontlastingstest.
  • Controleer de houdbaarheidsdatum op het buisje. Is deze verstreken? Dan kunt u een nieuwe test aanvragen bij Bevolkingsonderzoek Nederland.
  • Bewaar de ontlastingstest voordat u deze gebruikt tussen 2 en 30 graden.
  • Er is maar een heel klein beetje ontlasting nodig.
  • Zorg ervoor dat er géén water of urine bij uw ontlasting komt. 
  • U kunt het buisje één keer gebruiken.
  • Stuur het buisje niet terug als u niet wilt deelnemen, maar gooi deze weg.

Gebruiksaanwijzing

Afbeelding: tips voor het opvangen

Tekst: tips voor het opvangen

Tips voor het opvangen

Belangrijk: zorg ervoor dat er geen water of urine bij uw ontlasting (poep) komt. Tips voor het opvangen:

  • Leg een aantal lagen wc-papier in uw wc.
  • Doe een plastic zakje om uw hand en vang uw ontlasting op.
  • Gebruik een po, krant of emmer.
  • Gebruik een speciaal hulpmiddel voor het opvangen van ontlasting. U kunt hiernaar informeren bij apotheken en drogisterijen.

Afbeelding: ontlasting opvangen

Tekst: Ga naar het toilet en vang uw ontlasting op

Ontlasting opvangen

Ga naar het toilet en vang uw ontlasting op.

Afbeelding: het buisje openmaken

Tekst: het buisje openmaken

Buisje openmaken

Draai het groene dopje van de ontlastingstest los. Aan het dopje zit een staafje met een geribbeld puntje. Houd het buisje rechtop. In het buisje zit vloeistof. Deze vloeistof moet in het buisje blijven zitten.

Afbeelding: prik in de ontlasting

Afbeelding: prik in de ontlasting

Tekst: prik in de ontlasting

In de ontlasting prikken

Prik met het geribbelde puntje op vier verschillende plekken in uw ontlasting (zie afbeelding). Er hoeft maar een heel klein beetje ontlasting aan het geribbelde puntje te zitten. Te veel ontlasting zorgt ervoor dat de ontlasting niet kan worden onderzocht.

Afbeelding: het buisje sluiten

Tekst: het buisje sluiten

Het buisje sluiten

Stop het staafje terug in de ontlastingstest en draai het groene dopje meteen vast. Let op: haal het staafje er niet meer uit. Het staafje komt in het deel van het buisje dat gevuld is met een vloeistof. De vloeistof kan een beetje troebel worden. Dat is normaal.

Afbeelding: de ontlastingtest in het witte zakje doen

Tekst: de ontlastingtest in het witte zakje doen

De ontlastingtest in het witte zakje doen

Doe eerst de ontlastingstest in het witte zakje met de blauwe rand. Verwijder daarna de plakstrip en plak het zakje dicht. U hoeft alleen de ontlastingstest in het zakje te doen. Uw gegevens zijn verwerkt in de streepjescode.

Afbeelding: het witte zakje in de grijze envelop doen

Tekst: het witte zakje in de grijze envelop doen

Het witte zakje in de grijze envelop doen

Doe alleen het dichte witte zakje in de grijze envelop en plak de envelop dicht.

Afbeelding: Doe de envelop in de brievenbus

Tekst: Doe de envelop in de brievenbus

De envelop in de brievenbus doen

Doe de envelop in de brievenbus. Lukt dat niet meteen? Bewaar de envelop dan even in de koelkast. Het is belangrijk dat u de envelop binnen 24 uur na het gebruik van de test in de brievenbus doet. Gebruikt u de test op vrijdag? Zorg dan dat u de ontlastingstest voor 17.00 uur verstuurt.

Veelgestelde vragen over de ontlastingstest

De uiterste houdbaarheidsdatum staat op het buisje aangegeven (jaar en maand). Is de houdbaarheidsdatum verstreken? Vraag dan een nieuwe ontlastingstest aan bij Bevolkingsonderzoek Nederland.

Uw ontlasting mag niet in aanraking komen met urine of met het water in het toilet. De kans bestaat dat de uitslag hierdoor minder betrouwbaar is.

U kunt het beste even wachten tot de klachten over zijn en uw ontlasting weer normaal is. U kunt dan alsnog de test doen. Het is wel goed om te kijken of de test dan nog te gebruiken is. Op het buisje staat de uiterste houdbaarheidsdatum van de test. Is de houdbaarheidsdatum voorbij? Dan kunt u bij Bevolkingsonderzoek Nederland een nieuw buisje aanvragen.

Heeft u langdurige diarree? Vraag dan uw huisarts om advies.

Wij adviseren u te wachten tot uw ongesteldheid over is.

Het is belangrijk dat het buisje zo kort mogelijk onderweg is met de post. Verstuur de envelop niet in het weekend en vlak voor een feestdag. Hoe sneller het onderzoek in het laboratorium uitgevoerd kan worden, hoe beter. Als u op vrijdagavond, zaterdag of zondag het buisje opstuurt, komt dit pas op dinsdag aan in het laboratorium.

Als u het buisje kwijtraakt of als er bijvoorbeeld per ongeluk vloeistof uit het buisje is gelopen, dan kunt u een nieuw buisje aanvragen. U kunt hiervoor contact opnemen met Bevolkingsonderzoek Nederland.

Begrijpt u niet wat u moet doen? Of is er iets niet goed gegaan met het buisje of het verzamelen van ontlasting? Bel dan de informatielijn van Bevolkingsonderzoek Nederland. Zij helpen u graag. 

Bloed in de ontlasting blijft beter aantoonbaar als de ontlastingstest gekoeld wordt bewaard. De test is hygiënisch verpakt en kan daarom veilig in de koelkast worden bewaard. Totdat u het buisje gebruikt, mag het buisje niet kouder dan 2 graden worden en niet warmer dan 30 graden. Bij heel warm weer kunt u de test daarom het beste in de koelkast bewaren, totdat u de test gebruikt. De koelkast mag niet kouder zijn dan  2 graden.

Op het buisje van de ontlastingstest staat een streepjescode. Deze streepjescode bevat uw persoonlijke gegevens. Hiermee koppelt het laboratorium de test en de uitslag aan u. De uitslag wordt dan aan u verstuurd.  Het is daarom niet nodig uw naam, adres of andere persoonlijke gegevens op het buisje te schrijven.

Nee, de test mag maximaal 24 uur voor verzending worden bewaard. Dit heeft te maken met de betrouwbaarheid. Als het langer duurt voordat de ontlasting wordt onderzocht, is de uitslag niet betrouwbaar.  

U kunt dan een nieuwe ontlastingstest aanvragen bij Bevolkingsonderzoek Nederland.