Darmkanker is een ernstige ziekte die vaak voorkomt. Poliepen en darmkanker komen vaker voor bij mensen die ouder zijn dan 55 jaar. Daarom krijgt iedereen van 55 tot en met 75 jaar elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Dit onderzoek is bedoeld om darmkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. Nog voordat iemand klachten heeft. Meedoen is gratis en vrijwillig. U beslist zelf of u meedoet.
Uitleg in makkelijke taal
Information in multiple languages
Waarom een bevolkingsonderzoek darmkanker?
Ieder jaar krijgen ongeveer 12.000 mensen darmkanker en overlijden bijna 4.500 personen aan darmkanker. Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. De meeste mensen die darmkanker krijgen, zijn tussen de 55 en 75 jaar. Daarom krijgt u vanaf uw 55e iedere twee jaar een uitnodiging opgestuurd.
Hoe meedoen?
Met het bevolkingsonderzoek darmkanker onderzoeken we of er bloed in uw ontlasting (poep) zit. Bloed in uw ontlasting kan te maken hebben met poliepen en darmkanker.
U doet thuis een ontlastingstest, die u opstuurt. Bloed in uw ontlasting is niet altijd met het blote oog te zien. Daarom wordt een klein beetje van uw ontlasting onderzocht in een laboratorium. Binnen tien werkdagen hoort u of vervolgonderzoek nodig is. Het vervolgonderzoek is een kijkonderzoek van de darm.