Hoe werkt de griepprik?


Hoe werkt de griepprik?

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus. Er zijn veel verschillende soorten griepvirussen. Daarom zitten er in het vaccin kleine deeltjes van verschillende soorten griepvirussen. Die deeltjes zijn onschadelijk. U krijgt de vloeistof in uw bovenarm gespoten. Uw lichaam maakt dan afweerstoffen tegen de griepvirussen waarvan er deeltjes in de griepprik zitten. Twee weken na de griepprik heeft u genoeg afweerstoffen. Als u daarna besmet wordt met één van de griepvirussen uit de griepprik, dan kunnen de afweerstoffen in uw lichaam het griepvirus onschadelijk maken. Deze afweerstoffen zorgen er dus voor dat u niet ziek wordt van het virus of minder ziek wordt. De bescherming duurt meestal 6 maanden.

Naar boven

Word ik na een griepprik minder snel ziek?

De griepprik verkleint de kans dat u griep krijgt en zorgt ervoor dat uw lichaam antistoffen aanmaakt tegen griepvirussen. Er zijn veel andere virussen waardoor u klachten kunt krijgen die lijken op griep. De griepprik verhoogt niet uw weerstand tegen deze andere virussen of tegen bacteriën. Wie zich niet lekker voelt, noemt het vaak ‘griep’. Maar vaak is er geen sprake van griep maar van een andere infectie door een virus. Bijvoorbeeld verkoudheid of buikgriep. Hier helpt de griepprik niet tegen. De griepprik verhoogt alleen uw weerstand tegen de ‘echte’ griep.

Naar boven

Werkt de griepprik wel?

De griepprik beschermt tegen griep. De griepprik beschermt beter als het afweersysteem van de persoon die de griepprik krijgt goed werkt. Deskundigen voorspellen ieder jaar welke griepvirussen komende winter het meest voor zullen komen. Die worden in de griepprik opgenomen. Soms past de griepprik niet goed bij de griepvirussen van het griepseizoen. Bijvoorbeeld wanneer het griepvirus is veranderd. Dan werkt de griepprik minder goed. 

Zie ook 'Word ik na een griepprik minder snel ziek?'

Naar boven

Ik heb gehoord dat het beter is om zelf griep te krijgen dan om de griepprik te halen. Klopt dat?

Nee, dat klopt niet. Juist voor ouderen en mensen met een chronische ziekte is het belangrijk om griep te voorkómen om daarmee ernstige complicaties door de griep te voorkomen. 

Zie ook 'Wat zijn de voordelen van de griepprik?'

Naar boven

Wat zit er in de griepprik?

In de griepprik zit een vloeistof met daarin onzichtbaar kleine deeltjes van verschillende soorten griepvirussen. Deze deeltjes zijn onschadelijk. De samenstelling van de griepprik kunt u lezen in de bijsluiter. Op de website van het RIVM vindt u de bijsluiters van de twee vaccins die voor de jaarlijkse gratis griepprik worden gebruikt.

Naar boven

Als ik de griepprik heb gehaald, krijg ik dan echt geen griep?

Door de griepprik wordt de kans kleiner dat u griep krijgt. Het kan gebeuren dat u toch griep krijgt. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • U kunt besmet zijn met een ander virus dan griep. Veel virussen veroorzaken klachten die lijken op griep. De griepprik beschermt alleen tegen het griepvirus. Aan de klachten alleen kun je niet zien of iemand is besmet met een griepvirus of een verkoudheidsvirus. Daarom kan iemand die ziek is door een verkoudheidsvirus ten onrechte denken dat de griepprik niet werkt.
  • Het kan ook zijn dat u de griepprik te laat heeft gehad. Het duurt twee weken voordat uw lichaam voldoende afweerstoffen heeft gemaakt om u te beschermen tegen griep. Dus als u binnen die twee weken met het griepvirus besmet wordt, kunt u toch griep krijgen.
  • De griepprik werkt minder goed als uw eigen afweersysteem niet goed werkt. Bijvoorbeeld door ouderdom, ziekte of medicijnen. Er worden dan onvoldoende afweerstoffen gemaakt. U kunt dan dus toch griep krijgen. Als u toch griep krijgt, kan de griepprik ervoor zorgen dat u minder ernstig ziek wordt. De griepverschijnselen zijn vaak minder erg, de kans op longontsteking en andere gezondheidsproblemen is kleiner en de kans is kleiner dat de aandoening die u al heeft erger wordt door de griep.
  • U kunt besmet worden met een griepvirus dat niet in de griepprik zit. Dan krijgt u toch griep. Hoe goed de griepprik werkt, is afhankelijk van de overeenkomst tussen de griepvirussen die circuleren en de griepvirussen die in de griepprik zitten. Deskundigen voorspellen welke griepvirussen komende winter het meest voor zullen komen. Deeltjes van die virussen worden in de griepprik gedaan. Als er andere griepvirussen circuleren dan voorspeld, geeft de griepprik daar geen of beperkte bescherming tegen.

Naar boven

Als ik de griepprik heb gehaald, kan ik me dan toch grieperig gaan voelen?

Ja, dat kan. De jaarlijkse griepprik beschermt alleen tegen het griepvirus. Soms voelen mensen zich de dag na de griepprik niet lekker. Ze hebben hoofdpijn, weinig energie en lichte koorts. Veel andere virussen geven klachten die lijken op griep. Wie zich niet lekker voelt, noemt het al gauw een ‘griepje’. Maar niet alle ‘griepjes’ worden veroorzaakt door het griepvirus, zoals verkoudheid of buikgriep. Hier helpt de griepprik niet tegen. De griepprik verhoogt alleen uw weerstand tegen de ‘echte’ griep. Dus heeft u een griepprik gehaald en voelt u zich toch grieperig? Dan kan het zijn dat u bijvoorbeeld besmet bent met een ander virus.

Naar boven

Helpt de griepprik ook tegen verkoudheid?

Nee, de griepprik beschermt niet tegen virussen die verkoudheid veroorzaken. De griepprik beschermt alleen tegen het griepvirus. Andere virussen veroorzaken verkoudheid. Wel kunnen de klachten van verkoudheid op de klachten van griep lijken.

Naar boven

Wat is het verschil tussen ‘griep’ en ‘influenza’?

Er is geen verschil. Influenza en griep betekent hetzelfde.

Naar boven

Home / Onderwerpen / G / Griep / Griepprik / Veelgestelde vragen griepprik / Hoe werkt de griepprik?

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu